Sari la conținut

Ieftinirea carburanţilor de la 1 ianuarie, pusă sub semnul întrebării

Scăderea accizelor aplicate carburanţilor ar anula practic suprataxa impusă de Guvern anul trecut. Iar Bugetul ar fi mult pe minus, spune ministrul Finanţelor.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: Impactul e unul foarte mare. Anul viitor avem o țintă de atins, acel deficit de 1,1% față de anul ăsta - 1,83%. Şi fără codul fiscal, dacă lăsăm deoparte, va fi foarte greu să ne încadrăm.

O eventuală reducere a accizelor ar însemna scăderea cu 3,3 miliarde de lei a bugetului pentru anul viitor.

Viorel Arcaş, preşedintele Comisiei pentru Buget din Senat: Noi am dorit să nu avem surprize datorită impactului. Avem o ţintă de deficit care trebuie să fie sub 3% şi din calculele noastre nu prea se acopereau. Trebuia să echilibrăm. Aşa am considerat.

Acciza suplimentară a fost introdusă la 1 aprilie anul trecut, cu promisiunea că fondurile adunate vor fi folosite pentru a finanţa construcţia de drumuri. Premierul a recunoscut însă săptămâna trecută că Guvernul a folosit banii la altceva.

Victor Ponta, premierul României: Nu a fost un proiect bun pentru că nu am reușit să deblocăm procedurile și să investim banii. A ajutat la un spațiu fiscal.

Dacă ar fi aprobată, reducerea accizei plus scăderea TVA ar aduce o ieftinire de 67 de bani pentru un litru de benzină de la 1 ianuarie 2016.