IICMER reacționează dur după achitarea torționarilor lui Gheorghe Ursu: Decizia contravine ideii de justiție în România

Data publicării:
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc IICCMER
IICMER. Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) dezaprobă hotărârea Înaltei Curți de a-i achita pe Marin Pârvulescu și Vasile Hodiș, foștii ofițeri de securitate responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu, în toamna anului 1985. Institutul subliniază că decizia instanței supreme "contravine tuturor valorilor pe care se întemeiază statul de drept, precum și ideii de justiție în România".

"Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) își exprimă tristețea, stupoarea și revolta în legătură cu decizia achitării, de către judecătorii Curții Supreme, a foștilor lucrători ai aparatului de represiune al statului comunist, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu, în septembrie 1985.

Respingerea, ca nefondate, a apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, de către Ursu Andrei Horia, Ursu Ștefan Olga și Ursu Sorana este un act cu grave implicații în ceea ce privește eforturile instituțiile statului român de restabilire a adevărului și a dreptății în legătură cu crimele regimului comunist din România, o piedică în calea condamnării sistemice a comunismului", se arată în comunicatul transmis de IICMER.

Instituția susține că disculparea torționarilor Securității este o palmă dată memoriei tuturor victimelor regimului criminal comunist, o jignire adusă suferinței familiilor acestora și cel mai important, o lovitură dată fundamentelor morale ale societății.

"În pofida eforturilor instituțiilor statului, inclusiv ale IICCMER, care au pus la dispoziția justiției un material probator mai mult decât solid, ceea ce a prevalat au fost mărturiile interesate ale foștilor membri ai aparatului comunist de represiune, care astăzi se declară patrioți și apărători ai intereselor naționale. Singurele interese pe care aceștia le-au apărat cu adevărat au fost cele personale și pe acelea ale clanului Ceaușescu, pe care l-au servit în fiecare dintre orele petrecute în slujba răului și a minciunii", a mai precizat IICMER.

Instituția va continua să investigheze crimele comunismului și nu se va opri din a arăta prin dovezi și mărturii, adevărata față a totalitarismului comunist, «un regim ce a distrus viețile celor care nu i s-au supus necondiționat, păstrându-și valorile și convingerile», a declarat Florin-Daniel Șandru, președinte executiv al IICCMER.

"Condamnarea torționarilor Ficior și Vișinescu, a continuat acesta, rezultat al eforturilor conjugate ale IICCMER și ale aparatului de justiție, arată că dreptatea nu este niciodată tardivă și că cei care au comis crime împotriva umanității nu se pot pune decât temporar la adăpostul uitării", au conchis reprezentanții instituției.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri