În plină criză COVID-19, ajutoarele de înmormântare oferite de stat au întârzieri de câteva săptămâni

Data publicării:
cimitir ortodox
Foto: Guliver/GettyImages

În plină criză generată de COVID-19, ajutoarele de înmormântare oferite de stat au întârzieri de câteva săptămâni. Oamenii spun că sunt puși pe drumuri pentru a recupera acești bani, însă nici așa nu intră ușor în posesia lor. Situația este confirmată și de firmele de pompe funebre, potrivit Mediafax.

Lui Florin i-a murit mama luni, iar pe lângă durerea suferită a mai urmat și calvarul birocraţiei româneşti.

În plină pandemie de COVID-19 şi cu starea de urgenţă declarată de o lună, Florin a bătătorit coridoarele INML.

„Am un copil mic de șapte luni acasă şi am vrut să evit să stau la INML prea mult, ştiind că acolo pot ajunge şi morţii de COVID 19. Totuşi, am stat câteva ore pe holurile instituţiei”, a povestit Florin pentru Mediafax.

După ce şi-a identificat mama prin intermediul unor poze, aşa cum e procedura, Florin a mai fost nevoit să aştepte alte câteva ore pentru a face o nouă identificare pe cadavru la INML. Problema nu s-a încheiat aici, povesteşte Florin. Acesta nu a putut ridica nici ajutorul dat de stat pentru înmormântare.

„Înmormântarea a costat undeva la 7.000 de lei cu totul. Nu am văzut niciun ban de la Casa de Pensii pentru că nu am obţinut un certificat de înmormântare şi nu am putut depune actele”, povesteşte Florin.

Problemă confirmată şi de case de pompe funebre.

„De când a început criza cu noul coronavirus e o întreagă nebunie cu ajutorul de înmormântare. Ghişeele de la Casele de Pensii s-au închis, şi acum toate actele se trimit prin poştă sau online. Ajung foarte greu. Am înmormântat pe datorie, pentru că oamenii nu au primit banii de ajutor nici după câteva săptămâni” a declarat pentru reprezentantul unei case de pompe funebre din Bucureşti.

Acesta a mai explicat că sunt situaţii, când persoana a murit într-un spital, în Sectorul 2 sau 3 din Bucureşti iar Primăria, prin Starea Civilă, nu eliberează certificatul de deces, iar fără acestea oamenii nu pot depune actele pentru ajutorul de înmormântare.

Dacă totuşi familia unei persoane decedate face rost de certificat atunci documentele trebuie trimise prin poştă sau online la Casa de Pensie, iar aici apare o cu totul altă problemă.

„Actele ajung foarte greu, vă daţi seama, prin poştă. Dacă dosarul nu este complet, cei de acolo trebuie să trimită înapoi răspuns la familia decedatului şi povestea se lungeşte. Dacă trimiţi pe mail, iar e o problemă că s-a întâmplat ca să vină răspuns că acea căsuţă e plină. Ştii când depui actele, dar habar nu ai când primeşti banii. Poate dura de la o săptămână într-un caz fericit, chiar la câteva luni”, a mai declarat acesta.

O înmormântare costă între 1.500 de lei şi poate să ajungă şi până la 10.000 în funcţie de preferinţele familiei. Oamenii se împrumută sau îşi înmormântează oamenii dragi pe datorie.

„E greu acum pentru toată lumea, cu şomajul tehnic, cu oameni lăsaţi fără loc de muncă. Vă daţi seama că mulţi nu au de unde să plătească înmormântarea şi atunci se împrumută. Noi am avut mai multe astfel de cazuri deja”, a mai spus reprezentantul casei de pompe funebre.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri