Încă un azil al groazei: Comisarii ANPC au găsit mizerie și pacienți cu râie într-un centru pentru adulți cu handicap din Prahova

Data publicării:
mizerie
Mizerie de nedescris într-un centru pentru adulți cu handicap din județul Prahova. Foto: ANPC

Mizerie de nedescris într-un centru pentru adulți cu handicap din județul Prahova. Comisarii ANPC au amendat Centrul din Călinești cu 35 mii de lei, după ce au descoperit depuneri de praf și grăsime, tacâmuri murdare și pereți cu infiltrații în blocul alimentar, paturi ruginite cu saltele și perne pătate, calorifere ruginite. Și acestea sunt doar cateva dintre neregulile găsite. Unul din cele patru corpuri nici nu a putut fi verificat pentru că pacienții aveau râie. Situaţia în acel centru nu este nouă, bolnavi de râie existând acolo şi în urmă cu peste un an. Comisarii au dispus oprirea serviciilor în patru corpuri de clădire şi în blocul alimentar al centrului.

Controalele, derulate în urma solicitării Prefecturii Prahova, au avut loc la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică pentru persoane adulte cu handicap din Călineşti şi la Centrul de Asistenţă Persoane Adulte cu Dizabilităţi ”Cireşarii” din Ploieşti.

”Acţiunea a dus la constatarea unor abateri deosebit de grave, la Centrul din Călineşti, care au dus la sancţionarea şi dispunerea, de către comisarii CJPC Prahova, a următoarelor măsuri: amenzi contraventionale în valoare totală de 35.000 lei şi oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor constatate în spaţiile de cazare (Corpurile A, B, C, Centrul deţinând în total 4 corpuri de clădire), precum şi în blocul alimentar din Corpul A”, arată ANPC.

În cele patru corpuri de clădire ale centrului de la Călineşti erau cazate 93 de persoane. Unii dintre rezidenţi, cazaţi în Corpul D, se aflau, în momentul controlului, în carantină din cauza scabiei, motiv pentru care comisarii de la Protecţia Consumatorilor nu au avut acces în interiorul imobilului pentru a constata care sunt condiţiile în care aceştia sunt ţinuţi.

Problema în acel centru nu este nouă. Anul trecut, în luna februarie, 20 de rezidenţi ai centrului din Călineşti erau izolaţi după ce fuseseră diagnosticaţi cu scabie, scrie News.ro. De asemenea, CJPC Prahova a informat Instituţia Prefectului Prahova cu privire la măsurile dispuse şi la necesitatea relocării beneficiarilor.

Coordonatorul acţiunii de control din Prahova, vicepreşedintele ANPC Sebastian Hotca, a reclamat ”bătaia de joc faţă de persoanele aflate în centrele de îngrijire”, susţinând că ”unii administratori nu au învăţat nimic din trecut”.

”Aşa cum am mai spus-o, măsurile de oprire a activităţii, dispuse de comisarii ANPC, în astfel de situaţii, cum este şi cazul de la Călineşti, Prahova, au scopul de a proteja şi de a respecta drepturile beneficiarilor cazaţi în aceste centre, şi de a pune punct unor astfel de practici”, a declarat Sebastian Hotca.

Comisarii au găsit, în centrul de la Călineşti, mizerie în blocul alimentar, blatul masei deteriorat, prizele cu depuneri de praf şi urme lipicioase de grăsime, calorifer ruginit cu pete de grăsime, chederele geamurilor cu urme masive de praf, scurgerea din paviment neigienizată, pereţi cu infiltraţii şi plăci de faianţă spartă, tacâmuri neigienizate, veselă uzată, cuţite şi ustensile de bucătărie neprofesionale.

În zona lavoarelor, condiţiile igienico-sanitare erau ”precare”, fiind descoperite inclusiv părţi ascuţite, cu risc de accidentare.

Controalele au scos, de asemenea, la iveală ”condiţii insalubre în spaţiile de cazare a beneficiarilor: paturi metalice ruginite, lipsa huselor de protecţie pentru perne şi saltele, pereţi exfoliaţi cu urme masive de igrasie, saltele şi perne pătate, aşternuturi neigienizate, calorifere ruginite, cu resturi de ambalaje şi praf masiv, lipsa plăcilor de faianţă pe holuri, paviment neigienizat, tavanul cu exfolieri şi urme de infiltraţii”, precum şi ”condiţii igienico-sanitare improprii în spaţiul de depozitare a alimentelor situat în afara incintei Centrului: scara de acces deteriorată (cu plăci gresie desprinse), paviment neigienizat, folosirea unor agregate frigorifice cu urme de rugină, a unor rafturi de depozitare a alimentelor deteriorate fără o igienizare corespunzătoare, cu strat grosier de praf şi resturi alimentare, cu pereţi neigienizaţi, cu infiltraţii, în acest spaţiu fiind depozitate şi alte obiecte precum: anvelope auto şi recipiente din material plastic”.

La Centrul de Asistenţă Persoane Adulte cu Dizabilităţi ”Cireşarii” din Ploieşti, unde sunt cazaţi copii, au fost necesare doar câteva remedieri minore, respectiv afişarea listei meniu, precum şi a ingredientelor produselor alimentare servite beneficiarilor, comisarii prahoveni aplicând instituţiei un avertisment, ca sancţiune.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri