Institutul Elie Wiesel îl critică pe ambasadorul Israelului, după întâlnirea cu George Simion: "Cacealmaua lui Azar"

Data publicării:
institutul elie wiesel agerpres_11025896
Foto: Agerpres

Institutul Elie Wiesel critică în cei mai duri termeni explicațiile oferite de ambasadorul Israelului la București, Reuven Azar, pentru întâlnirea George Simion, liderul AUR, și arată, într-un comunicat intitulat "Cacealmaua lui Azar", că ambasada a generat o cacealma propagandistică prin utilizarea Holocaustului și luptei împotriva antisemitismului drept motiv care a stat la baza întrevederii dintre cei doi.

"Cacealmaua lui Azar

Dintr-un comunicat de ultimă oră al Ambasadei Israel în România aflăm că: «Întrevederea ambasadorului Reuven Azar cu liderul partidului AUR a avut loc nu pentru a submina, ci pentru a sprijini lupta împotriva antisemitismului». În fața acestei cacealmale propagandistice, Institutul Elie Wiesel menționează că deschiderea unui dialog oficial între AUR și Israel nu face decât să aducă atingere memoriei victimelor Holocaustului!

Este pentru prima oară în istoria democrației noastre recente când reprezentantul oficial al unui stat democrat întâlnește un reprezentant al unui partid extremist de dreapta care promovează antisemitism, negarea Holocaustului sau mesaje instigatoare la ură față de alte minorități. Nu credem în declarațiile de conivență ale liderului AUR, scrise probabil la dictarea ambasadorului statului Israel. Ne exprimăm consternarea și profunda îngrijorare față manipularea memoriei Holocaustului pentru ca ES dl Reuven Azar să prezinte în fața șefilor săi un posibil actor politic extern care ar putea recunoaște și susține politica de colonizare a Israelului, politică care nu este susținută de UE, SUA și nici de România", precizează Institutul Wiesel.

Institutul arată că Holocaustul nu este o temă demnă de a fi tranzacționată politic, iar asumarea istoriei și memoriei Holocaustului nu se fac dintr-o mișcare de condei, ținând cont că partidul AUR este recunoscut public pentru numeroase manifestări agresive de negaționism, astfel încât o simplă declarație nu poate conferi credibilitate cu privire la convingerile reale ale formațiunii.

"Domnule ambasador, am spus-o la Chișinău, la ambasada Rusiei din București, reluăm astăzi pentru dumneavoastră:

Holocaustul nu este un subiect pentru tranzacții politice, iar asumarea istoriei și memoriei Holocaustului nu se fac dintr-o mișcare de condei. Partidul AUR are la activ mult prea multe și recente manifestări agresive de negaționism pentru ca o simplă declarație incompletă să îi confere credibilitate. Vă oferim spre documentare ultimul raport din luna iulie „Antisemitism de 20%. Evoluția manifestărilor anti-Semite în spațiul public offline și online din România,2022-2023", se mai arată în comunicat.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri