Operațiune de salvare a 12 muncitori blocați de ape. Luați de viitură, izolați de creșterea bruscă a apelor, evacuați din case - bilanț

Data actualizării: Data publicării:
muncitori izolati in rulota in padure, inconjurati de ape
12 muncitori au rămas izolați peste noapte în Nereju, Vrancea, după ce apele râului au crescut brusc. Foto: IGSU

Aproape 50 de localități din 18 județe au fost afectate de ploile din ultimele 24 de ore, anunță Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă într-un bilanț publicat sâmbătă dimineață. Două persoane au fost luate de ape, iar în județul Vrancea 12 muncitori au rămas blocați peste noapte într-un vagon remorcă, după ce apele au crescut brusc și i-au izolat. Echipele de intervenție au reluat sâmbătă dimineață operațiunile de salvare a lor. 

ACTUALIZARE 11.50 Circa 60 de gospodării au rămas izolate, sâmbătă dimineaţa, la Nistoreşti, după ce o viitură a rupt puntea de lemn care asigura accesul populaţiei în zonă, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea.

"Din cauza fenomenelor meteorologice, la Nistoreşti s-a rupt o punte de lemn, singura cale de acces. Astfel, accesul în zonă se realizează la acest moment cu un căruţ pe şufe", potrivit ISU Vrancea.

Din cauza ploilor torenţiale şi o parte din carosabilul de pe DJ 205M a fost deteriorat. Echipele Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Nistoreşti intervin cu utilaje pentru a rezolva problema.

Știrea inițială

Intervenţia pentru salvarea celor 12 muncitori rămași izolați pe o insulă, într-o zonă forestieră de la Nereju, jud. Vrancea, a fost reluată sâmbătă dimineaţa, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

"În localitatea Nereju din jud. Vrancea, 12 muncitori care efectuau lucrări au fost surprinși de creșterea râului și s-au refugiat într-un vagon remorcă. Pe timpul nopții nu s-a putut interveni, iar la fața locului au rămas în supraveghere voluntari și cadre ISU. Operațiunele de extragere a persoanelor au fost reluate în această dimineață la ora 05.30. Cele 12 persoane nu prezentau probleme medicale", potrivit IGSU.

Oameni luați de ape, case evacuate

isu inundatii
Doi oameni au fost luați de ape, iar alți 12 muncitori au rămas izolați după creșterea bruscă a râului. Foto: IGSU

Ultimul bilanț al IGSU arată că aproape 50 de localități din 18 județe au fost afectat de ploile abundente din ultimele 24 de ore.

"În cursul zilei de ieri și pe timpul nopții, din cauza precipitațiilor abundente, s-au înregistrat efecte în 49 localități din 18 județe (BC, BT, BR, BZ, CL, CV, DB, GL, GR, IF, IL, IS, HD, HR, NT, SB, TR și VN) și în municipiul București, unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 10 case, 116 curți, 15 subsoluri/beciuri, de pe 22 străzi, precum și pentru degajarea unui acoperiș și a 15 copaci căzuți pe carosabil/autoturisme, fiind afectate 7 autoturisme.

Din nefericire, în cursul zilei de ieri, 2 persoane au fost luate de apă (1 persoană în localitatea Mănăstirea Cașin, jud. Bacău - bărbat de aproximativ 70 ani a fost luat de apă, după ce podețul pe care se afla s-a rupt și 1 persoană luată de apă în localitatea Almaș din jud. Neamț - a fost găsită de echipajele de intervenție în stop cardio-respirator, ulterior declarându-se decesul).

O altă situație deosebită a fost înregistrată în localitatea Mănăstirea Cașin din jud. Bacău, unde 7 persoane au fost evacuate preventiv la rude, cele 6 case în care locuiesc fiind în pericol de a fi inundate de râul Cașin.

De asemenea, circulația rutieră a fost temporar afectată pe 3 drumuri naționale (DN 11/BC, DN11/CV și DN7/DB) și 1 drum județean (DJ 105 G/SB).

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, au fost înregistrate avarii în 7 localități din 3 județe (Botoșani, Harghita și Neamț), însumând un număr de 5.019 consumatori finali nealimentați, avarii care s-au remediat", potrivit IGSU.

Recomandările IGSU pentru populație

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a emis și o serie de recomandări pentru populație în zonele afectate de ploi:

  • Pentru evacuarea normală a apelor pluviale, luați măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere.
  • În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, NU traversați râurile prin apă și NU vă apropiați de malurile acestora.
  • În situația manifestării vântului puternic, rămâneți în spații închise care să vă asigure protecția și evitați deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri