PE CE SE DUC BANII. 90 la sută din veniturile românilor se cheltuiesc pe alimente și utilități

Data publicării:
bani romani

Aproape 90% din câştigurile unei familii se duc pe impozite la stat şi produse de consum, arată cifrele Institutlui Naţional de Statistică. Aproximativ 72% sunt cheltuielile pentru traiul de zi cu zi la care se adaugă alte aproape 16% pe taxele şi impozitele către stat.

Ponderea a crescut în ultimele trei luni ale anului trecut, ca urmare a scumpirilor care au dat peste cap bugetul gospodăriilor. În 2011, cheltuielile de consum ale românilor erau cu 3,2% mai mici. Cei mai mulţi bani se dau pe mâncare, băutură, tutun şi utilităţi.

La sfârşitul anului trecut aceste cheltuieli ajungeau să reprezinte într-o gospodărie din România până la 42% din valoarea totală a cheltuielilor. Iar pentru a se încadra în buget, românii au fost nevoiţi să renunţe la altele. Şi nu la lucruri fără importanţă.

Aceştia au tăiat din cheltuielile cu sănătatea, recreerea şi n-au mai mers aproape deloc la o cafenea sau un restaurant. Potrivit statisticilor INS, venitul total mediu lunar pe familie ajungea în România la finalul anului trecut la 2.566 de lei, echivalentul a 575 de euro.

Pe ce se duc banii românilor

2012

cheltuieli de consum: 71,9%

taxe şi impozite: 15,8%

cheltuieli de producţie: 8,3%

cheltuieli pentru investiţii: 0,3%

alte cheltuieli: 3,7%

2011

cheltuieli de consum: 68,7%

taxe şi impozite: 15,8%

cheltuieli de producţie: 11,4%

cheltuieli pentru investiţii: 0,4%

alte cheltuieli: 3,7%

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri