Primele ordine de protecție provizorii în cazuri de violență domestică

Data publicării:
violenta domestica bataie barbat femeie_shutterstock_261573011

La o săptămână de când a intrat în vigoare noua lege care protejează victimele violenţelor domestice, au fost emise primele ordine de protecţie provizorii. În Bucureşti, 10 femei au sunat la 112 şi au anunţat că au fost bătute de soţi. Poliţia i-a scos din casă de îndată pe agresori, în baza noilor puteri conferite de lege. În România, la fiecare oră, două femei reclamă că sunt agresate. Sunt mult mai multe cazuri, dar nu toate victimele au curajul să îşi denunţe partenerii violenţi.

Poliţistul evaluează riscul pe baza unui formular. Îi va adresa victimei 21 de întrebări. Prima: „Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?" sau " Au fost agresați și alți membri de familie/copii?". Este suficient ca persoana vătămată să răspundă afirmativ la primele două întrebări, ca poliţistul să constate că există un risc iminent şi să emită pe loc ordinul provizoriu.

Ordinul se va emite indiferent de opinia victimei.

Simona Voicescu, președintele Asociației „Necuvinte”: Ce aduce acest ordin avantajos faţă de ordinul emis de instanţă este că se emite pe loc şi îi crează victimei protecţie suplimentară, continuă de la momentul în care sună la 112 şi până în momentul în care acest ordin este emis de către instanţele de judecată.

Documentul este valabil 5 zile, până când instanţa va emite un nou ordin. Odată încălcat, agresorul riscă închisoarea.

Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR: Prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.

Noua lege îi dă dreptul poliţistului să îl scoată pe agresor din casă şi să îl ducă la o distanţă suficientă faţă de locuinţa unde au rămas soţia sau copiii. El ar trebui predat unei echipe de specialişti de la Ministerul Muncii.

Potrivit asociaţiilor care luptă pentru drepturile victimelor, aceste echipe nu există încă peste tot în ţară astfel că agresorul rămâne nesupravegheat și s-ar putea intoarce oricând să facă rău.

Simona Voicescu: Statul român nu a gândit problema cap coadă şi vreau să vedem în timp ce se va întâmpla ce se întâmplă cu agresorii.

Teoretic, Ministerul Muncii spune că dacă agresorul va fi evacuat, i se va asigura de îndată asistenţă şi va fi îndrumat spre un adăpost, dacă va solicita acest lucru. La finalul anului trecut, echipe pregătite pentru a interveni în cazuri de violenţă domestică erau doar în jumătate dintre judeţele ţării.

În 2018, Poliţia a avut de soluţionat aproape 40.000 de infracţiuni din sfera violenţei domestice. Majoritatea privind loviri şi alte violenţe, urmate de ameninţări şi abandon de familie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri