Sari la conținut

Primul zbor SMURD în Moldova după tragedia din luna iunie

Elicopterul Smurd de la Galați a venit la Iași ca să preia un pacient pe care să îl transfere la Chișinău. Este vorba despre un tănâr de 29 de ani din Republica Moldova care a fost victima unui accident rutier în urmă cu câteva zile și a ajuns la spitalul de Neurochirurgie din Iași cu traumatism cranio-cerebral și fractură de coloană lombară.

Este prima misiune transfrontalieră realizată cu elicopterul între România și Republica Moldova după tragedia din 2 iunie, când elicopterul SMURD de la Iași s-a prăbușit în Republica Moldova și toți cei patru membri ai echipajului au murit.

Elicopterul de tip EC 135 a fost cumpărat în 2014, de Ministerul Sănătăţii, cu 5 milioane de euro.  

În urmă cu câteva zile a mai avut loc o intervenție, dar aceasta a fost făcută cu avionul SMURD, când o fetiță de 6 ani a fost preluată de la un spital din Chișinău la un spital din București.

Cele două țări au semnat acest protocol în 21 februarie 2014, în cadrul unui acord mai larg de colaborare transfrontalieră între România, Republica Moldova și Ucraina.

Astfel, la Bălți a fost deschis în 2014 un centru SMURD, dotat cu cinci ambulanțe noi, oferite de statul român, iar elicoptere de la Iași și Galați au efectuat până acum 19 misiuni în Republica Moldova. Primul pacient din Republica Moldova a fost transportat cu un elicopter SMURD în 17 septembrie 2015.

În luna mai 2016, prezent la Chișinău, Raed Arafat a promis chiar extinderea serviciului SMURD în Republica Moldova. Secretarul de stat al Ministerului român de Interne a vorbit despre fazele de implementare a proiectului de colaborare dintre cele două țări - „SMURD -2”. Pe baza acestuia urmează să fie create două unități de primire de urgență care vor fi dotate cu echipamente tehnice la standard european.

Sunt convins că noul proiect va fi cu un impact major pentru Republica Moldova. Mai ales că sunt prevăzute acolo şi patru puncte de aterizare de elicoptere noi făcute cum de exemplu în Bălţi, Cahul şi în alte puncte care urmează să fie alese”, a spus Raed Arafat.