Sari la conținut

Proiect de lege: Instalații anti-incendiu în instituții publice și localuri

Deputatul spune că ideea iniţierii acestei legi i-a dat-o o tânără din Reşiţa, după dezbaterea din spaţiul public despre cauzele tragediei de la clubul Colectiv.

Mihai Sturzu, deputat PSD: „Mi-a scris un mail şi mi-a spus: "Mihai mă gândesc că un exemplu pe care eu l-am văzut peste tot prin lume, aceste instalaţii de stingere automată a incendiilor, s-ar putea sa rezolve problema".”

Potrivit proiectului de lege, toate instituţiile publice, dar mai cu seamă cele de utilitate publică, precum cluburi, restaurante şi baruri vor fi obligate să-şi instaleze sisteme automate de stingere a incendiilor. Patronii de localuri spun însă că ideea este mult prea generală şi ar obliga până si cafenele şi barurile foarte mici să instaleze respectivul sistem.

Dragoş Petrescu, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor din România: „Mie mi se pare aberantă această lege, în totală disproporţionalitate cu cauzele care au determinat-o. Atunci să ne referim la aceste situaţii critice, în care într-adevăr ai de-a face cu foc deschis şi într-adevăr în aceste situaţii, dar care sunt punctuale, în care se strâng foarte mulţi oameni să se uite la un astfel de spectacol cu aceste efecte pirotehnice, poate că ar fi justificat.”

În plus, cei vizaţi spun că instalarea unui astfel de sistem anti-incendiu poate fi mult prea costisitoare şi prin urmare nerentabilă pentru afacerea lor.

Mihai Sturzu, deputat PSD: „Eu nu cred că o astfel de investiţie nu poate fi amortizată dintr-un cost minim per produse sau servicii şi oricum nu putem vorbi de costuri prea mari atunci cand vorbim de salvarea vieţilor omeneşti.”

Legea privind sistemele anti-incendiu urmează să intre în dezbaterea Senatului.

Pe aceeași temă