Reportaj. Comuna Berceni a rămas de anul trecut fără trotuare. „Numai noroaie! Șoferii claxonează, te înjură să te dai la o parte”

Cătălin Firoiu Data actualizării: Data publicării:
comuna berceni noroi
Lucrările pentru canalizare au început anul trecut, dar s-au oprit. Din cauza asta, bulevardul care străbate localitatea nu mai are trotuare. Foto: Digi24

Condiții de trai ca în cătunele ascunse ale țării, chiar lângă București. În comuna Berceni, din Ilfov, toate locuințele au fose septice. Lucrările pentru canalizare au început anul trecut, dar s-au oprit. Din cauza asta, bulevardul care străbate localitatea nu mai are trotuare. Doar pământ brăzdat și noroaie, la stânga și la dreapta.

Comuna Berceni, Ilfov. Locul acesta înfundat în noroaie e la câteva minute distanță de centura Capitalei, spre Popești-Leordeni și Sectorul 4. Circa 9.000 de locatari cu acte trăiesc aici. Primarul e convins însă că mai sunt măcar 5.000 care și-au făcut case, dar nu și-au declarat domiciliul în comună. Indiferent de cifra populației, confortul civic e aproape zero.

Mersul la pas pe lângă bulevardul principal, cel care traversează comuna de la un capăt la celălalt, este o aventură. Și necesită încălțăminte rezistentă la noroi. Marea problemă e însă alta: toate casele din Berceni sunt racordate la... fose septice.

-Șmecherii ăia de sus!

-Locuiți aici, nu?

-Da!

-Și cum vă descurcați? Pe unde mergeți?

-Pe marginea șoselei!

-Și mașinile?

-Claxonează, te înjură, să te dai la o parte...

-Nu e niciun trotuar aici în Berceni!

-Nu!

-Numai noroaie!?

-Numai noroaie!

-Nu e canalizare?

-Nu!

-Aveți fose sau cum?

-Da! Sunt fose!

*

-Nu există trotuar aici!

-Nu! A fost! Cândva...

-Acum nu mai aveți trotuare!

-Nu. Hai, că pe partea asta mai mergi cum mai mergi... Dar pe partea aia, nu mai mergi deloc, că s-a surpat.

*

-Mai în spate e nasol! E nasol...

-Avem noroc că nu plouă nici astăzi?

-Cam așa ceva!

Autoritățile județene și comunale au promis canalizare în Berceni încă din 1998. Abia în primăvara lui 2019 a început procedura de atribuire a contractelor, prin licitație. Anul trecut, înainte de alegeri, au început lucrările, au fost răvășite trotuarele vechi, a apărut mocirla. Acum nu se mai lucrează, iar oamenii sunt sătui de promisiuni.

-Cum merge toată lumea, merg și eu. Așa, pe lângă, pe...

-Asta e!

-Nu face nimeni nimic?!

-Deocamdată... să vedem când s-o încălzi.

-Păi și confortul?

-Asta e! Ce să facem? N-avem ce face!

Gheorghe Covrigea, primar Berceni, Ilfov: Peste tot s-a săpat. De două ori la distanță de o lună de zile! De ceva vreme se tot surpă din cauza ploilor. Se surpă, se lasă... Cred că odată cu vremea, ei vor începe lucrările și sperăm lucrul ăsta să se întâmple. Până în toamnă să vină cu trotuarele. Vidanjele sunt baza, pentru că noi mergem pe fose! Localitatea nu dispune de canalizare în momentul de față. Nu e un secret. Toată lumea știe. Suntem înscriși într-o asociație, într-un proiect de canalizare.

La final, încă o problemă: în zonele nou construite din Berceni au apărut, conform primăriei, peste 300 de străzi. Nici ele n-au canalizare și-n marea lor majoritate au fost pavate de dezvoltatorii imobiliari. De asfalt nu poate fi vorba deocamdată, nici despre canalizare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri