REPORTAJ. Într-o școală din Dolj învață doar patru copii

Data publicării:
3101scoala 20dolj-46912

Uitaţi de lume şi totuşi, la o aruncătură de băţ de oraş. Satul Piscani se află la doar 11 kilometri de Filiaşi şi este locuit de numai 22 de familii. Cum nu există un drum care să lege cătunul de oraş, părinţii au obţinut dispensă să înfiinţeze în sat o şcoală pentru doar patru elevi: trei din ciclul primar şi unul de grădiniţă.

În cancelaria şcolii vechi de peste 100 de ani, patru copii desluşesc tainele învăţăturii.

Andreea are 10 ani. Este cea mai mare dintre elevi. Nu lipseşte niciodată de la şcoală, chiar dacă locuieşte la mai bine de patru kilometri.

Elevii s-au obişnuit să înveţe în aceeaşi încăpere, singura care se încălzeşte mai repede. Nu li se pare ciudat că în timp ce Răzvan citeşte, Andreea îşi face exerciţiile la matematica, iar Dragoş învaţă cuvinte noi în limba franceză.

Sufletul acestei şcoli este Cristian Hantea, un învăţător care vine zilnic de la Filiaşi. „M-am ataşat de elevi și de localnici. Ajutându-i anul trecut, anul acesta am zis să mergem în continuare”, spune dascălul.

Tot el este cel care le aduce copiilor cornul şi laptele. Iar în zilele de iarnă grea, aduce şi sătenilor ceva cumpărături de la oraş. Reprezentanţii Primăriei promit că drumul care face legătura cu oraşul Filiaşi va fi asfaltat. Nu se ştie însă când se va întâmpla.

Părinţii şi învăţătorul speră ca şoseaua să fie asfaltată până să se facă mari copiii şi să plece din sat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri