România pierde un locuitor la fiecare două minute. În 15 ani populația va ajunge cât era după Război

Data publicării:
mame cu copii - 5436165-Mediafax Foto-Raul Stef

Singura veste bună pe care ne-o dau sociologii este că în acest an speranţa de viaţă va creşte cu trei-patru luni faţă de 2013. Însă nu creşte şi calitatea ei şi nici numărul copiilor nou născuţi.

„O societate nu poate să se dezvolte nici datorită drumurilor, nici datorită canalizării, nici datorită achiţiei de bunuri, se dezvoltă doar prin copii, prin volumul populaţiei, prin forţa de muncă. România pierde în fiecare an un oraş de dimensiuni medii, de 30.000 de locuitori”, spune Ana Bulai, sociolog.

Dacă acest ritm se va menţine pe termen lung, atunci în 15 ani, populaţia României va fi agală cu cea din 1946, adică nu va depăşi 16 milioane, câţi eram după două războaie care au secerat Europa.

Datele statistice arată că în acest an, în luna iulie, România va avea 19.450.000 de locuitori adică vom fi cu un sfert de milion mai puţini decât anul trecut. Practic, România anului 2014 va avea acelaşi număr de locuitori ca acum 45 de ani.

Din datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică reiese că în 2014 va fi o înmormântare la fiecare două minute, o nuntă la fiecare 4 minute şi 15 secunde şi un divorţ la fiecare 15 minute şi 45 de secunde.

„Având în vedere că rata divorţurilor într-adevăr a crescut, foarte multe femei nu se mai bazează pe partener sau pe familie atunci când vine vorba de un copil şi doresc ele să aibă puterea financiară şi capacitatea de a îngriji acel copil”, consideră Bogdana Bursuc, psiholog.

Astfel, sociologii estimează că anul 2014 va doborî recordul negativ al natalităţii. Numărul naşterilor va coborî, spun ei, pentru al patrulea an consecutiv, sub pragul de 200.000.

„Copilul este o sursă de sărăcie în societatea modernă. În România, într-o foarte mare măsură atâta vreme cât un copil te costă pe an mai mult decât bugetul mediu al familiei. Pentru o familie, ca să aibă o decizie raţională, trebuie să aibă un venit mult peste mediu, dublu peste mediu”, mai spune sociologul Ana Bulai.

Mai mult, din trei gravide care vor trece pragul maternităţii, două vor naşte şi una va avorta, astfel încât conform statisticii din România, va fi o naştere la fiecare 2 minute şi 40 de secunde şi un avort la fiecare 5 minute şi 15 secunde.

Nu avem un sprijin pentru copii. Gândiţi-vă că în România, momentan, alocaţia pentru un copil este de 10 ori mai mică decât alocaţia pentru un câine vagabond, şi de 100 de ori mai mică decât alocaţia pentru un puşcăriaş”, susține Ana Bulai.

Este totuşi şi o veste bună: mortalitatea intantilă îşi va continua trendul descendent şi în 2014 când ar trebui să atingă minimul istoric din ultimul sfert de secol. 

E un declin cât se poate de vizibil şi sociologii fac bine că trag acest semnal de alarmă. Singurii care ar putea face ceva sunt în primul rând guvernanții, prin politici de stimulare a natalităţii. Natalitatea este extrem de importantă pentru orice stat. Statul ar trebui să investească mai mult în educaţia timpurie, în preşcolari. Nu știu dacă banii ar fi cea mai bună măsură de a-i stimula pe oameni să facă copii, cât această certitudine de a şti că ai unde să-ţi laşi copilul”, a spus Ciprian Ciucu, directorul de programe din Centrul Român de Politici Europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Acestea sunt telefoanele mobile pe care WhatsApp nu va mai funcționa din 31 decembrie
Digi FM
Laurențiu Cazan, obișnuit cu viața în Olanda, compară “Țara lalelelor” cu România: “Acolo, dacă te...
Pro FM
Cauza decesului lui Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk. Ce spun medicii legiști
Film Now
Richard Gere, adevărul despre rolul interpretat în „Pretty Woman”: „La început am spus că nu este pentru...
Adevarul
Mircea Diaconu și Partidul Comunist Român. A fost nevoit să joace în roluri de activist și proletar și făcut...
Newsweek
Care pensionari primesc încă o pensie până de Crăciun? Casa de Pensii anunță că a transferat banii
Digi FM
Andreea Marin, mesaj emoționant după ce fiica ei a fost admisă la facultate în SUA. Fanii vedetei au...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Ce a făcut o vacă după ce stăpânul său a vândut-o unui vecin: „Asta se întâmplă când vinzi un animal fără...
Film Now
Sharon Stone, adevărul despre celebritate: „E foarte scump să fii faimos”. Actrița nu poate zbura cu linii...
UTV
Jennifer Lopez, in mijlocul unui scandal dupa aparitia unor imagini controversate cu P. Diddy din noaptea...