România va primi anul acesta 100 de mii de muncitori străini. Angajator: Nu i-am adus că ne costă mai puțin, dar nu avem alternativă

Data publicării:
femeie
Angajatorii români se plâng că nu reușesc să găsească oameni în țară, așa că sunt nevoiți să-i caute peste hotare.

România va primi anul acesta 100 de mii de muncitori străini. Guvernul a luat această decizie din cauza deficitului de forță de muncă de pe piața locală. Angajatorii români se plâng că nu reușesc să găsească oameni în țară, așa că sunt nevoiți să-i caute peste hotare. Cei mai mulți provin din Asia, din țări precum Bangladesh, Sri Lanka, Nepal sau Vietnam.

Tânărul din imagini are 33 de ani și este din Bangladesh. Lucrează în construcții pentru o firmă din Craiova, iar banii pe care îi primește aici îi trimite acasă, acolo unde și-a lăsat soția și cei doi copii, pe care vrea să îi aducă în România. În construcții lucra și în țara natală, doar că acolo primea doar 100 de euro pe lună.

Ziaur Rahman - muncitor din Bangladesh: Munca în România e bun.
- De cât timp ești aici?
- Un an 4 luni.
- Și vrei să rămâi în continuare?
- Da.
- De ce?
- România bine acum. România bine. Și șeful bine și vine eu aici un an 4 luni, șeful foarte bun, și salariu bun, și muncă bun, tot bun.
- Vrei să pleci din România?
- Nu, România bun.

Peste 300 de mii de muncitori străini au venit să muncească în țara noastră din 2015. 225 de mii au rămas încă în țară. Este și cazul acestor doi tineri din Sri Lanka, care lucrează acum într-un restaurant din Craiova.

- Un an și 2 luni aici.
- Cum sunt oamenii de aici?
- Foarte buni. La vorbă este buni și toate bune.
- Vrei să mai pleci din România acasă?
- Nu, stau aici. Toate ok, toate bune.
- Aici ești mai bine plătită ca acasă?
- Da, e bun, foarte bun.

- Un an jumate acum.
- Îți place aici, în România? Și ce îți place?
- Îmi place tot. Oamenii sunt buni. Sarmalele tradiționale, fasole. E bună!”

Angajatorii români preferă să lucreze cu străini pentru că nu reușesc să angajeze români. Iar în acest moment, peste 42 de mii de locuri de muncă sunt încă vacante în țara noastră.

Cristian Cîrjaliu - administrator firmă construcții: Soluția care am adoptat-o pentru acești muncitori asiatici este pentru că românii nu mai există, forța de muncă nu mai există și este o alternativă la forța de muncă română. Nu că ar fi mai buni decât românii, nu, exclus, dar, cum spune românul, ne facem treaba cu ei. Nu avem alte posibilități. Îi plătim și pe aceștia foarte bine, le asigurăm cazare, masă. Nu i-am adus că ne costă mai puțin, i-am adus pentru că nu avem alternativă.

Potrivit datelor oficiale, muncitorii străini din afara UE au adus bugetului de stat anul trecut 230 de milioane de euro.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri