Românii muncesc prea mult și neglijează viața de familie. Cei mai mulți dintre ei petrec doar 5 ore pe zi alături de cei dragi

Data actualizării: Data publicării:
mama cu copilul de mana
Lipsa timpului personal devine un factor important de stres, care afectează productivitatea și relația cu apropiații. FOTO: Profimedia Images

Românii muncesc prea mult și neglijează viața de familie. Mai bine de jumătate dintre conaționali petrec cel mult cinci ore pe zi alături de cei dragi, din cauză că stau prea mult timp la serviciu. Lipsa timpului personal devine un factor important de stres, care afectează productivitatea și relația cu apropiații.

Date îngrijorătoare: 56% dintre români petrec prea mult timp la muncă și prea puțin cu familia, potrivit unui studiu realizat de Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză. Alimentația și odihna sunt lucrurile care au cel mai mare impact asupra calității vieții românilor. Pe locul trei se află echilibrul dintre viața personală și cea profesională.

- Avem o viață prea stresată. Motivele sunt majoritare: banii pentru întreținere, viața de zi cu zi, copilul la grădiniță, mai multe cheltuieli. De aceea nu avem timp de a ne da timp să stăm cu familia.

Consilierii familiali subliniază importanța găsirii unui echilibru între cele două aspecte definitorii ale vieții de zi cu zi.

Matei Stănculescu, psihoterapeut: „A avea prea mult din profesional acasă, face ca spațiul pentru copii, soț să nu mai existe. Cu cât ai mai puțin spațiu trăiești probleme de comunicare, alienare, conflicte. Prea multă muncă nu o să ne facă să fim mai productivi. Riscul mare este de burnout, de depresie.”

Specialiștii mai avertizează, însă, că nu sunt suficiente doar eforturile indivizilor afectați de stilul de viață dezechilibrat.

Constantin Bratu, președintele Asociației CIPRA: „Angajatorul ar trebui să acorde o mai mare atenție acestui echilibru, pentru că poate să loializeze angajatul fiind atent la detalii, să aibă flexibilitate în ceea ce privește numărul de ore lucrate de acasă și de la birou, poate găsi opțiuni pentru lucratul din mai multe sedii.”

În ce privește principalii factori de stres cotidian, românii sunt cel mai puternic afectați de creșterea prețurilor și situația financiară, potrivit studiului.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri