Video Slujbe pe câmp, în loc de sisteme de irigații. În Moldova, ploaia e chemată cu rugăciuni

Data actualizării: Data publicării:
Slujbă în cîmp pentru aducerea ploii.
Slujbe pe câmp, în loc de sisteme de irigații. Foto: Captură TV Digi24

Anul acesta se anunță dezastruos pentru agricultura românească. Pentru că ploile au fost extrem de puține, pământul este crăpat și uscat în profunzime. Hectare întregi de culturi din zona Moldovei și din Bărăgan, în special, sunt compromise deja. Dacă într-o comună din Dolj, 100 de fermieri și-au dat mâna și au accesat fonduri europene pentru modernizarea a două stații stații de irigații, în județul Galați ţăranii îşi pun speranţa în mila cerului și fac ritualuri ca să aducă ploaia.

În Moldova oamenii își spun speranța în Dumnezeu, să le dea ploaie

„Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh... Doamne, dăruiește-ne nouă ploaie prielnică trimițând roade...”.

Disperați că seceta îi va lăsa fără recoltă, câțiva localnici din Cudalbi, județul Galați, în frunte cu preotul au mers pe câmp și au spus rugăciuni ca să aducă ploaia.

Localnic: Doar să facă vreo minune Dumnezeu, să se îndrepte vremea, să trăim.
Localnic: Degeaba ne rugăm noi că e seceta mare, nu-i nimic pe câmp, e de jale.
Reporter: Soluția ar fi rugăciunile sau irigațiile?
Localnic: Eeei, irigațiile la noi, nu mai vin aici. Atât, ne rugam să ne ploaie.

Grigore Gheonea, primar Cudalbi: Am apelat la divinitate, o să apelăm în continuare, că suntem oameni credincioși. Nu ne stă în putință ca primărie să putem să facem sisteme de irigat.

În lipsa precipitațiilor, anul 2022 ar putea deveni cel mai secetos an din istorie, avertizează specialiștii.

Dana Costache, jurnalist Digi24: Din cele aproape 80.000 de hectare de teren agricol însămânțate cu cereale în toamna anului trecut în județul Galați, peste 30.000 sunt compromise din cauza secetei extreme, spun specialiștii Direcției Agricole din Galați.

Laurenţiu Gîdei, deputat de Galaţi: Porumbul este compromis în totalitate, floarea (floarea-soarelui – n.red.) va avea producție foarte slabă, grâul - producție sub 2.000 de kg la hectar, orzul la fel, în aceste condiții fermierii nu-și pot plăti înființarea culturilor. Singura soluție este să primească ajutor pentru calamități din partea Guvernului.

În Dolj se irigă cu bani europeni 

În Dolj, în schimb, oamenii s-au dovedit mult mai pragmatici. 100 de fermieri s-au reunit într-o asociație și au accesat fonduri europene. Cu banii primiți de la Uniunea Europeană au modernizat vechile stații de irigații din comună. A venit cu ideea chiar primarul, care deține sute de hectare de teren agricol.

Ionel Ovidiu Gîngioveanu, primar Valea Stanciului: În primul rând de la seceta care ne bântuie de ani de zile. Am luat legătura cu un consultant, am identificat fondurile pentru irigații, și anume două milioane de euro, cate un milion pentru fiecare stație de irigat.

Elena Alexandru, jurnalist Digi24: De aici, de la această stație de irigații, pleacă apa zilnic către culturilor celor peste 100 de fermieri din aceasta asociație. În fiecare zi sunt irigate peste 5.000 de hectare de teren agricol.

Fără sistemul de irigații, care funcționează de aproximativ o lună, fermierii spun că ar fi intrat în faliment. Iar utilitatea lui se vede și în cifre: producția de grâu recoltată deja este aproape dublă față de cea din 2021.

Fermier: Ne ajută foarte mult. Deci, această investiție e binevenită!
Fermier: Fără această investiție nu se mai continuau afacerile. Clima s-a schimbat, deci iarna nu mai ninge. Nu mai... Vreo 25 de ani în urmă, se spunea ca sud-vestul Olteniei în 25-30 de ani se va deșertifica... ceea ce, în zilele astea, ajungem să simțim pe propria piele.

În comuna Valea Stanciului, din județul Dolj, peste 11.500 de hectare de teren sunt cultivate cu cereale.

Reporteri: Elena Alexandru, Dana Costache / Operatori: Adrian Niță, Marian Munteanu

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri