Studiu: Tot mai mulți tineri cer bani de la părinți, chiar și după 30 de ani. „Când vreau să-mi cumpăr ceva. Cam o dată pe săptămână”

Data actualizării: Data publicării:
oameni pe strada
O treime dintre tinerii cu vârste peste 30 de ani încă primesc bani de la părinți. Foto: Shutterstock

O treime dintre tinerii cu vârste peste 30 de ani încă primesc bani de la părinți, potrivit unui studiu internațional. Iată câteva mărturii.

-Locuiesc singură, aici, cu chirie.
-Te mai ajută părinții cu bani și spre ce îi folosești?
-Nu, mă descurc singură momentan, dar când am nevoie mă mai ajută, de exemplu, cu chiria.

-Locuiesc singur și mă mai ajută financiar în timpul facultății. Cheltuieli, mâncare, cam asta. Lunar, cam așa.

-Oarecum depind de ei, am și bursă, dar nu pot să acopăr toate cheltuielile. Mâncare, chiria, o haină dacă să mai iau...

-Locuiesc cu părinții, momentan, și le mai cer sprijin când vreau să-mi cumpăr ceva și n-am suficienți bani la mine. Cam o dată pe săptămână.

-Locuiesc singură și de obicei cer ajutor financiar părinților. Cheltuieli lunare, mâncare și utilități.

-Eu stau singură. Lucrez de la 16 ani și mi-am dorit să locuiesc singură și am și reușit să fac asta. Întotdeauna am nevoie de sprijinul lor, fie că e financiar sau moral, dar, da.

-Suntem independenți financiar, dar mai sunt situații câteodată, când mai apelăm din când în când.

Mulți dintre ei cer bani de la părinți pentru facturi sau abonamente, mâncare sau chirie, altfel spus cheltuieli curente. Și, tot din cauza vieții scumpe, mulți tineri ajung să se mute târziu de acasă. Iată și explicația specialiștilor.

Sorin Cace, director adjunct Institutul de cercetare a calității vieții: Salariile mici, într-adevăr, nu sunt atrăgătoare, dar stând cu părinții acasă este confortabil, pentru că ai mare parte din cheltuieli acoperite de către părinți. Sunt mai multe situații, sunt și tineri care se descurcă fără ajutorul părinților, dar și tineri care merg la studii și care nu au loc de muncă și au nevoie pentru o perioadă scurtă, care de multe ori se poate transforma într-o perioadă mai lungă, de sprijinul părinților. Aici este o diversitate legată și de mediile rezidențiale și de puterea de sprijin a părinților.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri