Topul înșelăciunilor imobiliare. 1.000 de români se zbat să recupereze 70 de milioane de euro

Data publicării:
planorama

Cel mai mare şi mai mediatizat caz la capitolul înşelăciuni imobiliare este proiectul Planorama din București. Un grup de dezvoltatori israelieni promiteau, în 2005, construirea a patru blocuri-turn cu 1.052 de apartamente. Au vândut în faza de proiect 850 de locuinţe, dar banii nu au fost suficienţi pentru a termina blocurile, iar compania a intrat în insolvenţă. Pagubele cumpărătorilor se ridică la peste 1,2 milioane de euro.

Probleme au fost şi la Cluj. Proiectul Tower Park, iniţiat de un grup de investitori americani, era promovat în 2007 ca fiind cel mai ambiţios complex multifuncţional construit vreodată în Cluj-Napoca. Planurile prevedeau dezvoltarea a patru blocuri-turn, cu un total de 475 de apartamente şi 18.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale. 120 de clujeni au plătit în avans peste șase milioane de euro pentru locuinţele mult visate, dar nu s-au ales cu nimic. Dezvoltatorii nu au reuşit să convingă băncile să-i crediteze, aşa că au cesionat proiectul. Un an mai tîrziu şi noii proprietari au intrat în faliment.

Complexul Terra Residence din Voluntari are o poveste la fel de zbuciumată. Dezvoltatorul a reuşit să strângă circa 2,4 milioane de euro ca avans de la 60 de cumpărători, pentru apartamente care urmau să fie construite într-un complex cu trei blocuri. După ridicarea a două dintre clădiri însă, dezvoltatorul s-a făcut nevăzut, iar proiectul a intrat în incapacitate de plată. Lichidatorul judiciar a constatat că dezvoltatorul îşi însuşise fraudulos peste 14 milioane de euro. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri