Un bărbat din Hunedoara a rămas fără 167.000 de lei din cont, după ce a cumpărat acțiuni fictive de pe internet

Data actualizării: Data publicării:
barbat cu telefon mobil in mana ingrijorat
Bărbatul a completat un formular online și a fost contactat de un broker fictiv, care l-a pus să-și instaleze trei aplicații în telefonul mobil. Fotografie cu caracter ilustrativ. Credit foto: Guliver/Getty Images

Un bărbat din județul Hunedoara a rămas fără 167.000 de lei, după ce a fost înșelat online de un fals broker. Bărbatul a vrut să cumpere acțiuni în valoare de 1.261 de lei la o societate comercială de notorietate din România, dar când și-a verificat contul, s-a trezit că îi lipsesc aproape 167.000 de lei, scrie Agerpres.

Incidentul a avut loc pe 16 ianuarie 2024. Bărbatul din Geoagiu văzuse un anunț online pe rețelele sociale, potrivit căruia, cu doar 1.261 de lei, puteau fi cumpărate acțiuni la o cunoscută societate comercială din țară.

A completat online un formular cu datele personale, după care a fost contactat telefonic de un așa-zis broker. Individul i-a explicat că, pentru a deveni acționar la companie, trebuie să-și instaleze trei aplicații de control și acces la distanță pe telefonul mobil. Bărbatul a dat curs solicitării după care, tot la cererea presupusului broker, a transferat printr-o aplicație suma de 1.261 de lei, reprezentând "valoarea acţiunilor" cumpărate.

După aproximativ trei ore de discuţii telefonice cu individul, pe telefonul mobil al păgubitului au început să îi apară diferite reclame. A fost momentul în care bărbatul și-a dat seama că ceva nu este în regulă, a încheiat conversația telefonică și a sunat la bancă pentru a cere să-i fie blocate conturile. Ulterior, când a mers în agenţia bancară, bărbatul a aflat că din cont i-a fost retrasă, în total, suma de 167.795 de lei.

Bărbatul a mers apoi la poliție să reclame înșelăciunea. Polițiștii au deschis dosar penal pentru acces ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

În ultimele luni, în țară, au fost semnalate mai multe astfel de situații. O femeie din Maramureș a rămas fără cei 32.000 de lei din cont, după ce a dat curs unui anunț similar de pe internet. Și o femeie de 62 de ani din județul Iași a căzut pradă escrocilor și a pierdut 19.000 de lei din două click-uri.

Cel mai recent caz vine, însă, din Suceava. Un bărbat a ajuns dator la bancă cu 37.800 de lei, după ce escrocii au pus stăpânire, de la distanță, pe telefonul lui. Indivizii au accesat, prin intermediul aplicației online de banking, un credit de nevoi personale în numele bărbatului.

Avertismentul polițiștilor despre fraudele online

Polițiștii atrag atenția asupra înșelăciunilor din mediul online, cele mai multe având următorul mod de acțiune:

  • Prin intermediul unor reclame și anunțuri promovate pe rețelele sociale referitoare la servicii de investiții financiare, în care se folosește imaginea unor companii cunoscute listate la bursă sau false mărturii ale unor celebrități, oamenii sunt atrași să investească în escrocherii.
  • Se promit câștiguri imediate foarte mari prin ”cumpărarea de acțiuni” care vor ”genera dividende” de zeci de mii de lei ”direct pe cardul” utilizatorilor. În astfel de cazuri, atacatorii se folosesc de link-uri malițioase, cu ajutorul cărora încearcă să obțină date personale și financiare de la utilizatori.
  • Victimele furnizează date de contact pe formularele puse la dispoziție în acele reclame. Ulterior, sunt contactate telefonic de persoane necunoscute, care, după discuții repetate, reușesc, de obicei, să convingă victimele să se înscrie pe diferite platforme de investiții online.

"Dacă sună prea bine pentru a fi adevărat, este mai mult decât posibil să fie o fraudă!", avertizează polițiștii.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri