VIDEO. Singura femeie mecanic de metrou din România

Data publicării:
mecanic metrou femeie

Pentru Georgeta Boştină, comenzile sunt deja o rutină. Le aude zi de zi, de mai bine de 30 de ani. S-a angajat la metrou, mai întâi ca electrician, în 1981. Opt ani mai târziu a devenit ajutor de mecanic.

Mi-a plăcut foarte mult. Îi vedeam pe băieţi cum conduc. Mi se părea fascinant, frumos. Şi mă gândeam că mi-ar plăcea şi mie şi dacă acceptă şi fete, am să fiu prima”, spune ea.

După 19 ani ca asistent, în 2008 a devenit mecanic titular.

„Abia atunci am văzut ce înseamnă, într-adevăr, meseria de mecanic. Grea. E frumos, e curat, dar greu”, spune Georgeta Boştină.

Lucrează şase ore pe zi şi răspunde pentru viaţa a zeci de mii de călători. În fiecare staţie trebuie să fie extrem de atentă.

A atins deja vârsta de pensionare pentru lucru în subteran. Îşi iubeşte munca, ceea ce o trimite înapoi în cabină în fiecare dimineaţă.

„Cred că dacă am rezistat atâţia ani am dovedit că mi-a plăcut şi îmi place în continuare să fac meseria asta”, spune ea.

Nu ştie nici acum câţi kilometri a parcurs la cârma metroului, dar e fericită că nu a avut parte de niciun accident. Dimpotrivă.

„Eram la Piaţa Unirii şi un domn era cu multe buchete de flori în braţe şi până să apară dânsul lângă tren închisesem uşile deja. Şi am rugat colegul să mai deschidă o dată, l-am luat pe domnul care a coborât la staţia Dristor şi mi-a dat un buchet de flori”, povestește ea.

La 52 de ani, Georgeta Boştină e deocamdată singura femeie mecanic de metrou din Bucureşti. Are însă alte şase colege care sunt asistent şi care visează să îi calce pe urme.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri