Sari la conținut

Protest tricolor în fața Guvernului. 70.000 de oameni au ieșit în stradă

Imagine de neuitat în cea de-a 13-a seară de proteste la Guvern. Manifestanţii au format un uriaş tricolor după ce - în urmă cu o săptămână, - au luminat Piaţa Victoriei. Dincolo de acest moment memorabil, cei 70.000 de oameni au cerut demisia Guvernului. Mulţi dintre ei n-au ratat nicio manifestaţie şi spun că vor ieşi în continuare în stradă, până când România va avea un nou Executiv.

Exact la ora 21:00, zeci de mii de oameni au format un uriaş tricolor, care a luminat Piaţa Victoriei.

Iubim România și pentru asta suntem aici. Tricolorul este al României, al țării noastre. Îl iubim și pentru asta suntem aici”, spune un protestatar.

Numărul oamenilor adunaţi în faţa Guvernului a crescut spectaculos, puţin după ora 20:00. Prin urmare, jandarmii au fost nevoiţi să extindă perimetrul.

Oamenii spun că au înfruntat frigul pentru că vor să-şi vadă obiectivul îndeplinit:

- Demisia, cel puțin, dacă nu scuze publice pentru modul în care au înțeles că trebuie să pună în practică actul de guvernare.

- Rezist, până când Guvernul nu înţelege că trebuie să guverneze pentru toţii românii şi nu numai pentru Dragnea sau pentru cei câţiva zeci de puşcăriabili care sunt avantajaţi de celebrele ordonanţe

- Nu renunţăm pentru că e vorba despre viitorul nostru, de copiii noştri, e vorba de noi. Strigăm şi pentru ăia care stau acasă.

Printre manifestanţii din Piaţa Victoriei au fost şi români care au participat la protestele stopate sângeros de Mineriada din iunie 1990:

- Am stat până au venit minerii aproape în fiecare seară şi m-a încântat pur şi simplu că după atâţia ani practic pentru mine e ca un ciclu. Ceea ce am început noi atunci poate reuşesc copiii noştri să definitiveze.

ACTUALIZARE. Protestul din Piața Victoriei s-a încheiat. 

ACTUALIZARE. În Piața Victoriei se cântă imnul național.

ACTUALIZARE. Sunt 70.000 de oameni în Piața Victoriei. La Cluj Napoca au ieșit în stradă 14.000 de oameni, la Sibiu - 10.000, la Timișoara - 3.000, la Iași - 3.000.

ACTUALIZARE. Protesatarii formează steagul României cu ajutorul hainelor, ale unor folii din plastic sau coli de hârtie și al lanternelor telefonelor mobile.

10

Fotografii: Inquam Photos, Bogdan Buda

ACTUALIZARE. Numărul protestatarilor a ajuns la 60.000. 

ACTUALIZARE.  50.000 de protestatari sunt acum în Piața Victoriei. Grupuri de persoane vin în continuare spre clădirea Guvernului.

La Timișoara sunt 2.000 de protestatari în stradă și tot 2.000 de oameni protestează la Iași.

La Cjuj au ieșit în stradă 10.000 de oameni.


 

Urmăriți o galerie foto cu imagini de la proteste, trimise de telespectatori:

20

Fotografii primite pe WhatsApp și Facebook

ACTUALIZARE. La Sibiu au ieșit în stradă circa 7.000 de persoane.

ACTUALIZARE. Sunt 10.000 de protestatari în Piața Victoriei. 

Mii de oameni participă la manifestații sau marșuri și în alte orașe. La Cluj au ieșit în stradă 4.000 de persoane, la Sibiu 2.500, la Timișoara și Iași - 1.000, la Brașov - 700. De asemenea, în Constanța sunt 300 de oameni, în Galați - 200 și la Craiova - 150.

ACTUALIZARE. 3.500-4000 de persoane protestează în fața Guvernului. Crește numărul protestatarilor și în țară. Sunt peste 1.000 de oameni la Sibiu și la Cluj, 500 la Iași și peste 300 la Brașov. Câteva sute de persoane sunt în stradă și la Timișoara.

ACTUALIZARE. Sunt 1.500 de protestatari în Piața Victoriei, iar numărul lor crește de la un minut la altul.

 

Proteste au loc și în alte orașe ale țării. La Cluj-Napoca s-au strâns până acum circa 300 de persoane, la Sibiu - 200, la Timișoara și Brașov - câte 100 de persoane, la Constanța - circa 90 de oameni.

ACTUALIZARE. Sunt și în această seară proteste în diaspora. Telespectatorii Digi24 ne-au trimis imagini din Spania, Italia, Olanda și Germania.

4

ACTUALIZARE. Sunt circa 600 de protestatari în fața Guvernului. Grupuri de oameni continuă să se îndrepte spre Piața Victoriei.

ACTUALIZARE. Aproximativ 300-400 de oameni sunt în acest moment în Piața Victoriei. Protestatarii vin în grupuri spre locul în care au loc proteste seară de seară de aproape două săptămâni.

Pentru această seară a fost anunțat un proteste de amploare.


ACTUALIZARE 17:00 - Câteva zeci de persoane sunt în fața Guvernului.


În Piaţa Victoriei, în jurul orei 16.00, s-au strâns aproximatv 20 de protestatari, relatează Digi24.

Conform rețelelor de socializare sunt așteptate cateva zeci de mii de persoane.

În a treisprezecea seară de proteste din Piața Victoriei, au fost organizate două evenimente noi pentru oamenii care vor dori să ajungă în fața Guvernului: un flashmob imens și formarea tricolorului cu ajutorul unor hârtii ridicate spre cer. Acest eveniment ar debuta la ora 21:00.

În urmă cu o săptămână, 300.000 de oameni s-au strâns în fața guvernului și au îndreptat lanternele aprinse ale telefoanelor spre cer. Imaginile au atras atenția presei internaționale care a relatat situația din ultimele zile din România 

Ei doresc demisia guvernului condus de Sorin Grindeanu.