SUA trimit avioane F-22 Raptor pentru „misiuni în regiunea Mării Negre”

Data actualizării: Data publicării:
Avioane F-22 Raptor
Avioanele F-22 Raptor au mai aterizat în România, la baza Mihail Kogălniceanu, în 2016. Foto: Profimedia Images

Un număr neprecizat de avioane invizibile radar (stealth) F-22 Raptor au aterizat la baza Povwidz din Polonia pentru a efectua „o gamă variată de misiuni în regiunea Mării Negre și a Mării Baltice”, informează Comandamentul Aerian Aliat al NATO.

Sosirea avioanelor F-22 în Polonia face parte din misiunea de apărare a Flancului Estic al NATO asigurată, prin rotație, de forțele aeriene aliate.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Avioanele de luptă de generația a cincea vor participa, alături de Forțele Aeriene Poloneze, în susținerea unei game variate de misiuni în regiunea Mării Baltice și a Mării Negre”, se precizează în comunicatul NATO.

Comunicatul nu face referiri suplimentare legate de tipul de misiuni „la Marea Neagră” pe care le vor realiza avioanele F-22.

În aprilie 2016, americanii au trimis două avioane F-22 la baza militară de la Kogălniceanu, decizie care a înfuriat peste măsură Rusia. Reprezentanţa permanentă a Rusiei la NATO a acuzat, cu acea ocazie, Occidentul că, printr-un astfel de comportament, nu face decât să agite inutil spiritele în regiunea Mării Negre şi să oblige Moscova la o contrareacţie.

Potrivit experţilor, F22 Raptor sunt cele mai performante avioane de luptă din lume. Ele au ajuns în 2016 în România ca parte a programuluiul de Reacţie Rapidă a NATO, menit să demonstreze cât de eficient şi de rapid pot fi mutate avioanele, echipajele şi toată logistica de la o bază la alta.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri