Exclusiv Tanczos Barna despre scandalul Bâstroe: Ucraina a arătat deschidere maximă

Data publicării:
Barna Tanczos, ministrul Mediului, susține o declarație de presă la București, pe 4 octombrie 2022.
Barna Tanczos, ministrul Mediului. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

România a primit marți acordul autorităților ucrainene pentru a măsura adâncimea canalului Bâstroe. „Ucraina a arătat deschidere maximă” pentru rezolvarea acestei controverse bilaterale, a declarat marți seara, la Digi24, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Potrivit acestuia, întârzierea acordului cu „câteva zile este de înțeles, în condițiile în care în Ucraina este război și există și alte pericole la care trebuie să fie atente autoritățile”.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Acordul vine clar pentru Bâstroe, așa cum a precizat și domnul ministru Grindeanu. Avem acordul acela de a asista la măsurătorile pe Canalul Bâstroe. Așteptăm rezultatele atțt pe măsurătorile care se vor termina mâine, poimâine, cât și pe cele care o să vină după Canalul Bâstroe.

După aceste măsurători, specialiștii vor face calculele și modelările de rigoare, pentru a avea și cifrele cu privire la debitul pe Chilia, urmând ca după aceea să se tragă concluziile de rigoare.

Partea ucraineană, după începerea discuțiilor diplomatice, a arătat deschidere maximă. Această întârziere de câteva zile este de înțeles, în condițiile în care în Ucraina este război și există și alte pericole la care trebuie să fie atente autoritățile.

Cel mai important lucru este că Ucraina arată deschidere în această privință. A arătat deschidere totală pe brațul Chilia, unde avem aceste nave românești care măsoară adâncimea și care vor veni cu datele de care avem nevoie, iar pe Bâstroe putem asista la ele.

În același timp, în Coaliție și în Guvern s-a decis că ministerul care duce discuțiile și este în legătură directă cu Ucraina este Ministerul Transporturilor. Vorbim despre canale navigabile, ei sunt cei care gestionează această problemă. Așteptăm rezultatele de la Ministerul Transporturilor ca să le putem analiza și noi.

Toți specialiștii știu că orice asemenea lucrare își arată efectul în timp și trebuie să fim atenți ca toate lucrările de adâncire să fie precedate de studii de impact. Cel mai important pentru Deltă este ca lucrprile de anvergură să nu fie făcute fără studii de impact în prealabil, așa cum se fac, de exemplu, la Ismail.

Cu siguranță vom vedea din măsurători care sunt rezultatele lucrărilor constatete de paza de coastă și de Min. Tranporturilor și după aceea putem trage concluziile.

Cel mai importantă pentru noi este această deschidere a ucrainenilor. Avem posibilitatea să măsurpm cu navele noastre aproape tot brațul Chilia și putem asista la celălalte măsurători. Ucraina, cel puțin în această fază, nu are nimic de ascuns. Vom avea rezultatele în câteva zile.

În zece zile am putea avea și rezultatele de pe Bâstroe și atunci vom putea face și acele modelări de debit, acele calcule care ne vor da cifrele pentru a trage concluziile. După ce vom face această modelare de debit, specialiștii vor analiza impactul, vor analiza dacă lucrările au afectat debitul pe Chilia și debitul pe brațul Tulcea și mai departe pe Sulina și Sfântu Gheorghe. abia atunci vom putea analiza posibilele efecte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...