Potrivit unui comunicat transmis duminică de Spitalul Judeţean Sibiu, unul dintre asistenţii medicali de la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a fost diagnosticat pozitiv cu COVID-19 şi este internat la Secţia de Boli Infecţioase, starea sa fiind staţionară.
Spitalul face anchetă pentru a determina cum s-a produs infectarea, iar ancheta epidemiologică e în curs. Se pare că asistentul a avut contacte cu o familie venită din străinătate, însă nu a informat despre acest lucru conducerea spitalului unde lucrează.
Cadre medicale de la Terapia Intensivă a spitalului, izolate acasă, după ce asistentul a fost diagnosticat pozitiv
Câteva cadre medicale de la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean Sibiu sunt nevoite să stea acasă, izolate, după ce au intrat în contact cu colegul lor, un asistent medical, diagnosticat pozitiv cu COVID-19, care se află în prezent internat la Secţia Boli Infecţioase a acestui spital, a precizat, duminică, directorul instituţiei, Cornel Benchea.
„Se verifică traseul pe unde a fost (asistentul infectat n.r.). Noi am împărţit personalul pe ture, tura aceea a lui este în izolare acasă”, a explicat Cornel Benchea.
Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Sibiu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Daniela Cîmpean, au confirmat, duminică, faptul că un asistent medical de la ATI este internat la Boli Infecţioase, diagnosticat pozitiv cu COVID -19. La spitalul sibian are loc o anchetă internă, după ce s-a constatat că acest asistent confirmat pozitiv cu COVID-19 a intrat în contact cu familia unui pacient, revenită din Germania, dar nu a spus acest lucru când a venit la serviciu.
Comunicatul Spitalului Județean Sibiu:
„În urma informaţiilor apărute în mass media, SCJU Sibiu face următoarele precizări:
Unul dintre asistenţii medicali de la Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean Sibiu fost diagnosticat pozitiv cu COVID-19 şi se află acum internat la Secţia de Boli Infecţioase, starea sa fiind staţionară.
Spitalul desfăşoară ancheta pentru a determina cum s-a produs infectarea şi va reveni cu date îndată ce se pot trage concluziile. Totodată, se află în curs de realizare ancheta epidemiologică de către Direcţia de Sănătate Publică pentru a determina şi izola toate persoanele cu care asistentul a avut contact în interiorul şi în afara spitalului. Din primele date disponibile, se ştie că asistentul efectuează în timpul liber şi îngrijiri la domiciliu, iar începând din 16 martie a intrat în contact cu o familie revenită în tara din Germania dar nu a informat spitalul, expunându-i astfel la risc pe colegii din secţie.
Menţionăm că la data de 26 martie, la care primul pacient suspect de COVID -19 a ajuns la secţia ATI a Spitalului Judeţean, fiind refuzat de spitalele din Cluj şi Timişoara, secţia ATI avea disponibil echipamentul necesar de protecţie şi anume:
- 280 măşti FFP2 şi FFP3 (la dispoziţia medicului de gardă);
- 260 combinezoane impermeabile;
- 25 viziere;
- 30 ochelari de protecţie;
- 3.000 mănuşi nitrilex;
- 1.408 buc. protecţie încălţăminte;
- Pacientul a sosit la spital în izoletă, intubat şi a fost primit pe secţie doar după ce s-a echipat corespunzător tot personalul. Prin urmare şansele de infectare din această sursă sunt minime.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu face eforturi zilnice pentru menţinerea unui flux de aprovizionare constantă şi pentru suplimentarea stocurilor de materiale sanitare si de protecţie, în ciuda disponibilităţii reduse pe piaţă a produselor. De la începutul anului, s-au achiziţionat constant astfel de materiale menţionate în lista de mai sus, iar fondurile necesare sunt disponibile.
Ec. Cornel Benchea, manager / Decebal Todăriţă, purtător de cuvânt”.
Editor web: Liviu Cojan