VIDEO. Cea mai de temut armă din lume este la Câmpia Turzii. Va fi testată și de militarii români

Data actualizării: Data publicării:
Reaper Aircraft Flies Without Pilot From Creech AFB
Foto: Gulliver/GettyImages

Cea mai de temut dronă din lume este în România. Modelul MQ-9 Reaper, același tip de dronă care l-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani, va desfășura misiuni la Câmpia Turzii. MQ-9 Reaper este arma folosită de armata SUA pentru distrugerea țintelor aflate în mișcare. A fost folosită în raiduri aeriene ce au vizat teroriști în țări ca Irak, Siria, Afganistan și Yemen.

Drona va fi testată şi de soldaţii români într-un exerciţiu comun al NATO.

Drona poate ataca ţinte la sol cu rachete AGM-114 Hellfire. Cea de la Câmpia Turzii e echipată doar pentru misiuni de recunoaştere şi supraveghere.

Ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a vorbit, la baza aeriană de la Câmpia Turzii, despre importanţa parteneriatului româno-american în faţa ameninţării crescânde a Rusiei.

„De când România s-a alăturat NATO, în 2004, am făcut împreună contribuţii care vor menţine această regiune în siguranţă în faţa noilor ameninţări. O astfel de contribuţie este cea care ne aduce astăzi aici, dislocarea unora dintre cele mai versatile vehicule aeriene fără pilot ale noastre, MQ-9 Reaper. Acestea au capacitatea de a monitoriza şi înţelege rapid mediul operaţional în rapidă schimbare din regiune, o regiune devenită mai volatilă ca urmare a agresiunii crescute a Rusiei în regiune: în Crimeea, în Transnistria, în Donbass şi în Marea Neagră”, a spus Zuckerman, potrivit Mediafax.

În cadrul evenimentului la care a fost prezent ambasadorul SUA a fost organizată expoziția statică ce a inclus tehnică militară din dotarea bazei aeriene, precum și drona MQ-9 Reaper.

În perioada ianuarie-martie 2020, Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii este gazda exercițiului româno-american DACIAN REAPER-20, exercițiu organizat și planificat în cursul anului 2019.

Militarii americani prezenți fac parte din 52nd Expeditionary Operations Group Detachment 2, unitate care își îndeplinește misiunile de informații, supraveghere și cercetare de pe aeroportul Miroslawiec, Polonia, și aparține 52nd Fighter Wing din cadrul Bazei Aeriene Spangdahlem, cu sediul în Germania.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri