VIDEO. Cum arată interiorul Palatului Episcopal Greco-Catolic din Oradea, la 3 săptămâni după incendiu

Data actualizării: Data publicării:
incep lucrarile la palt

O echipă Digi24 Oradea a intrat, vineri, în interiorul Palatului Episcopal Greco-Catolic, devastat de un incendiu în urmă cu trei săptămâni. Autorităţile au sigilat până acum clădirea pentru ancheta care ar trebui să stabiliească ce a putut declanşa dezastrul din 25 august. De luni, în imobil vor intra şi muncitorii unei firme de construcţii, care vor curăţa clădirea şi vor reface acoperişul.

"Pe scările din interiorul palatului episcopal se pășește greu din cauza bucăților de sticlă din vitraliul distrus în incendiul din seara zilei de 25 august. Acestea vor fi adunate odată cu începerea lucrărilor de degajare a molozului", a relatat Anca Deac, jurnalist Digi24 Oradea.

După trei săptămâni în care accesul în palatul episcopal a fost permis doar anchetatorilor, clădirea de patrimoniu din centrul Oradei îşi dezvăluie rănile. Imaginile din interior sunt de-a dreptul dezolante.

"Este greu de intrat și nu poate să intre oricine, iar situația este sensibilă și dificilă pentru că încă sunt părți în acoperiș care pot să cadă. Două candelabre - unul, cel din sala mare și cealălalt din sala verde; cel din sala mare este sub moloz, este avariat total, celălalt în proporție de 50%", a explicat Anton Cioba, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.

Lucrările de reabilitare a palatului episcopal vor începe de luni. Firma va degaja molozul şi va verrifica structura de rezistenţă a clădirii. Abia apoi se va trece la elaborarea unui proiect tehnic şi la refacerea interiorului distrus de incendiu. Totul depinde de sursele de finanţare identificate de Primăria Oradea, care s-a angajat să refacă palatul din fonduri proprii, pe baza unui contract de parteneriat semnat cu Episcopia Greco-Catolică. Orădenii sunt îndemnaţi să doneze pentru această cauză.

"Este greu să te aștepți la minuni, pentru că atunci când vorbim de partea financiară, vorbim de buzunarul fiecăruia. Dar ceea ce am constatat până acum, așa cum și ne așteptam, lumea s-a mobilizat și există oameni de bună credință care au donat", a spus Anton Cioba.

Între timp, continuă ancheta care ar trebui să stabilească ce s-a întâmplat în seara zilei de 25 august. Procurorii aşteaptă un raport al pompierilor, care ar trebui să indice cauza probabilă a incendiului. În funcţie de rezultat, anchetatorii vor continua cercetările fie pentru neglijenţă, fie pentru mână criminală.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri