Video Vremea rea a făcut ravagii în țară. Zeci de mașini au rămas blocate în zăpadă, iar mai mulți turiști au avut nevoie de ajutor

Data actualizării: Data publicării:
masini care merg pe un drum cu zapada
Zăpada le-a întârziat planurile șoferilor care au vrut să-și petreacă vacanța de Crăciun la munte. FOTO: Captură video Digi24

Vremea rea a făcut prăpăd în mai multe zone din țară. Zăpada le-a întârziat planurile șoferilor care au vrut să-și petreacă vacanța de Crăciun la munte. Pe Transalpina, zeci de persoane au rămas blocate și au avut nevoie de lanțuri ca să poată să urce pe drumul spre Rânca. Probleme au fost și pe Valea Prahovei. De asemenea, o familie cu patru copii a fost salvată de jandarmii montani, după ce mașina în care se afla a rămas blocată în zăpadă, în zona Cheile Ordâncuşei.

 

ACTUALIZARE 16.45 Circulaţia rutieră a fost reluată, duminică după-amiază, începând cu ora 16,00, pe drumul naţional DN 67C (Transalpina), între localităţile Novaci şi Rânca, anunţă Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

„Începând cu ora 16,00, a fost reluată circulaţia pe DN 67C, pe tronsonul kilometric 16 - 30, între localităţile Novaci şi Rânca, judeţul Gorj. Continuă să ningă în zonă, circulându-se în condiţii de iarnă. Se acţionează în continuare cu utilaje de deszăpezire”, se arată în anunţul transmis de Centrul Infotrafic.

Circulaţia autovehiculelor pe acest sector al Transalpina a fost închisă, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, din cauza viscolului puternic şi a vizibilităţii extrem de reduse, spre zero.

ACTUALIZARE 16.40 Aproape 3.000 de familii nu aveau curent electric şi două drumuri judeţene erau blocate, duminică, din cauza fenomenelor meteo extreme care au avut loc în zonele de munte ale judeţului Hunedoara, pentru remedierea defecţiunilor apărute pe cele 14 linii de medie şi înaltă tensiune fiind mobilizate 23 de echipe de intervenţie ale furnizorului de energie.

Potrivit unei informări transmisă de Prefectura Hunedoara, traficul rutier se desfăşoară în condiţii de iarnă pe drumurile judeţene, cu excepţia DJ 687j Cerbăl-Socet şi DJ 688 - localitatea Bătrâna care sunt blocate. De asemenea, pe DN 66A se acţionează cu utilaje către kilometrul 46, în zona Câmpu lui Neag, potrivit Agerpres.

Prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian, şi inspectorul şef al ISU Hunedoara, Alin Nasta, s-au deplasat duminică dimineaţa în comuna Cerbăl pentru a evalua situaţia din zonă, raportată la problemele intervenite pe perioada codului portocaliu de viscol şi ninsori.

Comuna Cerbăl este una dintre cele mai afectate din cauza ninsorilor şi a vântului puternic înregistrate în seara de sâmbătă şi apoi pe timpul nopţii, legătura rutieră dintre centrul de comună şi satul Socet fiind întreruptă.

„Am primit mai multe sesizări privind problemele drumurilor blocate, dar şi cu privire la situaţii de nealimentare cu energie electrică. În comuna Cerbăl este o situaţie mai complicată sub aspectul faptului că două localităţi, Socet şi Poiana Răchiţele, sunt izolate. Nu se intervine cum trebuie, am verificat la faţa locului şi, din păcate, nu s-au luat măsurile care trebuie. Am mers personal la Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei unde am cerut să fie actualizată situaţia întregului judeţ cu date concrete de la faţa locului. Avem probleme constante cu drumurile atunci când apar ninsorile. În secolul 21 nu este normal să mai avem astfel de probleme”, a spus prefectul judeţului Hunedoara.


Ninsoarea a făcut ravagii în mai multe județe din țară. Pe Valea Prahovei utilajele de deszăpezire nu au mai făcut față.

Prefect Brașov: „Toate utilajele Directiei Regionale de Drumuri și Poduri sunt în activitate. Ele acționează, o parte au fost prinse în trafic, pentru că a fost blocat pentru o perioadă de timp traficul.”

Pe drumul spre stațiunea montană Rânca s-a circulat în condiții de iarnă. Zeci de mașini au stat în coloană, în timp ce utilajele au deszăpezit șoselele. Din cauza viscolului, turiștii care s-au dus nepregătiți la munte au făcut drum întors, deoarece nu au mai putut urca în stațiune.

Șofer: „Am venit de sus, e viscol, nu poți să mergi. Nu e de joacă. Poți să ai cauciucuri, lanțuri, tot ce vreți. Nu ai ce căuta cu mașina acolo.”

Șofer: „Nu mai mergem. Vrem să punem lanțurile, dar pe de-o parte nu ne riscăm, că avem copilul.”

La munte ninge abundent, iar pe drumul spre Rânca oamenii au rămas blocați și asta pentru că mulți dintre ei nu erau pregătiți pentru o astfel de vreme. 

Din cauza stratului de zăpadă șoferii care au ieșit din mașini și-au pus viața în pericol.

Un bărbat aproape că a fost strivit după ce o mașină care circula pe sensul opus a derapat.

O familie cu patru copii a fost salvată de jandarmii montani după ce mașina în care se afla a rămas blocată în zăpadă, în zona Cheile Ordâncuşei. Pentru că nu mai puteau înainta au cerut ajutor la 112. Jandarmii au intervenit imediat și au deblocat mașina. Niciunul dintre ocupanți nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

A nins abundent și în județul Alba. În Apuseni, utilajele de deszăpezire au intervenit pentru curățarea drumurilor. Meteorologii spun că ninsorile și viscolul vor continua până duminică.

Probleme pe mai multe drumuri din țară

Circulaţia este oprită duminică pe Transalpina, între Rânca şi Novaci, din cauza viscolului.

„Din cauza viscolului puternic şi a vizibilităţii extrem de reduse, spre 0, pentru siguranţa perticipanţilor la trafic, CNAIR şi Poliţia Rutieră au luat decizia închiderii traficului rutier pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 67C, Transalpina, între Novaci (km 16+000) şi Rânca (km 34+800)”, a anunţat în cursul nopţii Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Centrul Infotrafic din IGPR transmite duminică dimineaţă că ninge, iar pe alocuri se circulă în condiţii de iarnă, în zona montană a judeţelor Alba, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Buzău, Cluj, Covasna, Hunedoara, Mureş, Prahova, Sălaj, acţionându-se cu utilaje de deszăpezire.

Ninsoare slabă este semnalată şi pe autostrăzile A1 Sibiu – Deva (km. 316 -412) şi A10 Sebeş-Turda, carosabilul fiind umed, fără depuneri pe carosabil. Se acţionează cu utilaje de deszăpezire. Se acţionează cu utilaje de deszăpezire.

Poliţiştii recomandă şoferilor să adapteze viteza la condiţiile de trafic şi de drum, să ia în considerare că distanţa de frânare creşte pe un carosabil umed sau alunecos, să-şi asigure o bună vizibilitate prin parbriz, lunetă şi geamuri laterale şi să folosească luminile de ceaţă dacă se deplasează pe drumuri unde este prezent acest fenomen.

„Reamintim că pentru deplasarea pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei este obligatorie echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă”, transmit poliţiştii.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri