Botez încheiat la spital. Aproape toți invitații, printre care și 10 copii, au fost diagnosticați cu toxiinfecție alimentară

Data publicării:
copil cu perfuzie, tinut de mana de mama
Foto: GettyImages

De la botez, la spital. 17 oameni din județul Bistrița-Năsăud, printre care 10 copii, au ajuns la spital, după ce au participat duminică la un botez. În urma controalelor făcute de autorități, firma de catering care le-a livrat mâncarea a fost amendată cu 67.000 de lei și s-a ales cu activitatea suspendată temporar. Botezul fusese organizat într-un cămin cultural, care nu avea autorizație pentru servirea mesei, informează Agerpres.

Botezul cu 20 de invitați a avut loc duminică, în Căminul Cultural din Ragla. Luni, 4 copii cu vârste între 9 și 14 ani au început să se simtă rău. Marți, alți 12 dintre invitați, printre care 6 copii, au acuzat greață, vărsături, febră, dureri abdominale și au ajuns la spital.

După ce presa locală a relatat despre caz, autoritățile au mers în control la firma la catering, care a furnizat mâncarea pentru botez. Potrivit angajaților, meniurile fuseseră livrate cu o oră înainte de începerea petrecerii.

"Comisarii CJPC Bistriţa-Năsăud au identificat mai multe deficienţe, după cum urmează: folosirea unor materii prime fără elemente de identificare, produse care nu aveau inscripţionate data şi ora pregătirii, precum şi data şi ora desigilării, motiv pentru care nu se poate efectua trasabilitatea acestora; utilizarea unor cuptoare neigienizate, cu urme grosiere de arsuri; folosirea unor friteuze cu un grad ridicat de uzură, precum şi cu depuneri de arsuri; depozitarea casoletelor utilizate la livrarea preparatelor culinare către consumatori în acelaşi spaţiu cu lavete neigienizate şi cu materii prime desigilate; folosirea unor recipiente de gătire cu un grad ridicat de uzură, cu urme de rugină, acestea fiind depozitate pe paviment, atât cele utilizate, cât şi cele neutilizate", au transmis reprezentanții Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bistriţa-Năsăud pentru sursa citată.

În total, 60 de kilograme de produse alimentare au fost confiscate, iar restaurantul a fost amendat de inspectorii OPC cu 50.000 de lei.

La rândul său, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bistriţa-Năsăud a sancţionat firma de catering cu 12.400 de lei şi a emis un ordin de suspendare a activităţii până la rezolvarea problemelor semnalate.

O altă sancţiune, de data aceasta de 4.600 de lei, a fost aplicată restaurantului de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud. Cu ocazia controlului, DSP a descoperit că primăria comunei Dumitriţa nu autorizase căminul cultural din Ragla pentru servirea mesei, ci doar pentru evenimente culturale, scrie sursa citată.

Din cei 17 pacienți care au ajuns, luni și marți, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, cu toxiinfecție alimentară, 11 au rămas internați. 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri