Comoara neștiută din colțul camerei. Angajații unei primării au rămas fără cuvinte când au auzit despre ce este vorba

Data publicării:
ar

Timp de câteva decenii, o primărie din SUA nu a știut că bustul lui Napoleon Bonaparte, așezat în colțul sălii de ședințe, purta semnătura marelui sculptor francez Auguste Rodin.

Bustul de marmură nu avea niciun act de proveniență, scrie CNN. Revelația că un Rodin neprețuit se afla în clădirea primăriei din New Jersey a venit abia în 2014, când Fundația Hartley Dodge, care întreține lucrările de artă ale instituției, a angajat-o pe un post temporar la arhivă pe o tânără de 22 de ani, Mallory Mortillaro.

În timp ce arhivista făcea o listă cu obiectele de artă din clădire, bustul lui Bonaparte i-a atras atenția. Mortillaro a început să pipăie baza bustului și a simțit ceva ca o inscripție, a explicat președintele Fundației Hartley Dodge, Nicolas Platt, adăugând: „Era semnătura sculptorului”.

„Am fost intrigată. Eram puțin confuză, nu înțelegeam cum de piesa putea fi aici și nimeni nu știa de ea”, a precizat Mallory pentru CNN.

„Ne-a spus: Nu pricepeți. Cred că avem aici un Rodin”, a subliniat Platt.

Deoarece Fundația Harltey Dodge nu avea niciun document care să ateste proveniența sculpturii și nu știa nici când ajunsese expusă în clădirea primăriei, Mallory Mortillaro s-a văzut nevoită să înceapă o investigație detectivistică pentru a determina autenticitatea bustului.

„Am apelat la tot soiul de academicieni. Însă norocul mi-a ieșit în cale abia când am contactat Muzeul Rodin”, a mărturisit tânăra arhivistă.

Mai târziu, Mallory a primit un e-mail de la un fost expert al Muzeului Rodin din Paris, Jerome Le Blay, anunțând că acesta avea să zboare de urgență spre New Jersey.

Concluzia francezului: primăria din Madison se afla în posesia unui piese sculpturale a lui Auguste Rodin căreia lumea artei îi pierduse complet urma de câteva decenii.

Bustul lui Napoleon fusese comandat în 1904 și achiziționat patru ani mai târziu de către un industriaș pe nume Thomas Fortune Ryan. Apoi, a fost depozitată mulți ani la Muzeul Metropolitan de Artă din New York, înainte de a fi cumpărată în 1933, la o licitație, de către Ethel Geraldine Rockefeller Dodge. Bustul a fost instalat în clădire în 1942.

Descoperirea sculpturii lui Rodin a fost făcută publică abia săptămâna trecută, când a luat drumul spre Muzeul de Artă din Philadelphia, unde va fi expus în contextul împlinirii a 100 de ani de la moartea artistului francez, luna viitoare.

Bustul valorează cel puțin 4 milioane de dolari, a precizat Fundația Harltey Dodge, precizând însă că nu intenționează să vândă sculptura.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri