Patru copii prinși sub un perete căzut la un internat din Odorheiu Secuiesc. Ultimul băiat scos de sub dărâmături a murit

Data actualizării: Data publicării:
internat prabusit
Peretele unui internat din Odorheiu Secuiesc s-a prăbușit peste elevi. Foto: ISU Harghita

Un perete al internatului Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, s-a prăbușit, luni, peste patru copii cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani. Trei dintre aceștia au fost scoși de sub dărâmături de pompieri și transportați la spital.  Ultima victimă scoasă de sub ruine, un băiat în vârstă de 17 ani, a murit. 

daramautri
daramautri

ACTUALIZARE 21:50 Ligia Deca a convocat de urgență, luni seară, conducerea Ministerului Educației pentru stabilirea modalității în care instituția poate interveni în acordarea de sprijin la Odorheiu Secuiesc.

Ministerul Educației ține permanent legătura cu reprezentanții Prefecturii Harghita, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita și ai Inspectoratului Școlar Județean Harghita.

„Nu există cuvinte prin care să poți descrie o tragedie precum cea petrecută în această după amiază în Odorheiul Secuiesc. Condoleanțe și multă putere familiilor copiilor implicați în acest tragic accident! Ceea ce s-a întâmplat astăzi nu trebuie să se mai întâmple! Fac apel la autoritățile locale să trateze cu maximă responsabilitate gradul de siguranță pe care clădirile în care sunt copii îl oferă.

Suntem în permanentă legătură cu reprezentanții Prefecturii Harghita, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Harghita și ai Inspectoratului Școlar Județean Harghita. Și vom face tot ceea ce ține de Ministerul Educației pentru a preveni astfel de incidente tragice!”, a declarat Ligia Deca, transmite Ministerul Educației. 

Din informațiile primite de la reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Harghita, colegii victimelor au fost preluați de familii sau au fost cazați la un internat din vecinătate și sunt în siguranță, mai precizează Ministerul. 

ACTUALIZARE 19:53 DSU transmite că acțiunile de căutare-salvare au încetat, iar forțele de intervenție se retrag.

Potrivit Departamentul pentru Situații de Urgență, după prăbușirea internatului din Odorheiu Secuiesc, un băiat a murit, o fată este intubată și va fi transportată la un spital din Târgu Mureș, în timp ce alte două adolescente sunt conștiente, dar au suferit diverse traumatisme.

„Bilanţ final: o victimă decedată, o victimă cu traumatisme severe, intubată, două victime conştiente, cu diverse traumatisme”, precizează DSU. 

ACTUALIZARE 19:50 Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că una dintre victime va fi transportată la o unitate medicală din Târgu Mureş. Întrucât condiţiile nu permit transportul cu elicopterul, aceasta va fi dusă cu o unitate mobilă de Terapie Intensivă.

ACTUALIZARE 19:20 Potrivit informațiilor Digi24.ro, ultimul elev scos de sub dărâmături, în vârstă de 17 ani, a decedat.

„Cea de-a patra victimă nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul”, transmite Departamentul pentru Situații de Urgență. 

ACTUALIZARE 18:37 A patra victimă a fost scoasă de sub dărâmături, se află în stop cardio-respirator și se fac manevre de resuscitare, transmit autoritățile. 

ACTUALIZARE 18:28 Clădirea care s-a prăbuşit parţial, luni după-amiază, în Odorheiu Secuiesc aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte anual peste 300.000 de lei chirie. În partea din imobil care s-a prăbuşit erau camere în care erau cazaţi elevii care stau la internat. Una dintre victimele găsite se află în comă, au declarat reprezentanţii Primăriei, citați de News.ro.

Citește mai mult AICI

ACTUALIZARE 18:20 Potrivit informațiilor Digi24.ro, echipele de căutare-salvare comunică verbal cu a patra victimă și acționează pentru scoaterea acesteia de sub dărâmături.

ACTUALIZARE 18:10 Purtătorul de cuvânt la Primăria Odorheiu Secuiesc, Noemi Zerger: „Încă o persoană este căutată și în acest moment, sperăm că va fi găsită în viață. Trei persoane au fost transportate la spital. Două sunt în afara oricărui pericol, iar a treia este în comă”. 

ACTUALIZARE 18:07: „La data de 18 decembrie 2023, în jurul orei 16:00, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Odorheiu Secuiesc au fost sesizați prin 112 cu privire la faptul că un perete al unui internat aparţinând unui liceu din localitate s-a prăbuşit. Au fost scoase de sub dărâmături trei persoane, cu vârste aproximativ între 15-17 ani. Acestea au fost transportate la spital pentru a le fi acordate îngrijiri medicale”, a transmis IPJ Harghita.

În prezent, sunt efectuate activităţi de căutare.

ACTUALIZARE 18:05 Ministrul Educației, Ligia Deca, a avut o primă reacție în cazul tragediei de la Odorheiu Secuiesc. „Manifest toată empatia pentru familii, pentru comunitatea școlară și vă promit că Ministerul Educației va face tot ce ține de instituție ca elevii să primească tot ajutorul de care au nevoie în zilele următoare”, a spus Ligia Deca. 

„Avem acea listă a clădirilor în risc seismic pe care Ministerul Educației o publică și o actualizează pe site-ul Ministerului. Ultima actualizare a fost făcută în luna octombrie, tocmai pentru a asigura părinților și tuturor celor interesați acces neîngrădit la riscul seismic pe care o clădire cu scop educațional o poate avea, responsabilitatea fiind în dreptul celor care administrează clădirea”, adaugă ea.  

ACTUALIZARE 17:50 Victima aflată în stop cardio respirator a răspuns manevrelor de resuscitare și este transportată la spital pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun acesteia, transmit autoritățile. 

Totodată, pentru optimizarea misiunii de răspuns, forțele de intervenție sunt suplimentate cu container multirisc, echipaj complet.

Se efectuează în continuare misiuni de căutare-salvare a posibilelor persoane surprinse sub dărâmături.

Misiunea este în dinamică.

ACTUALIZARE 17:40 Prefectul de Harghita, Peter Sandor, a declarat la Digi24 că trupele intervin pentru salvarea ultimei persoane despre care se știe că a fost prinsă sub dărâmături. Despre primele trei victime, el spune că au fost transportate la spital, însă nu oferă detalii despre starea lor de sănătate. 

„Trupele de intervenție lucrează acum pentru a încerca salvarea. (...) (Este vorba despre o elevă) Așa am înțeles și eu. Sperăm să reușim salvarea. Victimele au ajuns la UPU Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc”, a declarat Sandor. 

Victimele au vârste cuprinse între 15 şi 17 ani.

ACTUALIZARE 17:30 Pompierii caută alte posibile victime sub dărâmături:

Știrea inițială

Potrivit reprezentanților ISU Harghita, trei persoane au fost scoase de sub dărâmături, iar pentru una se aplică manevre de resuscitare.

 

Prima persoană scoasă a fost predată conştientă echipajelor medicale, a doua în stare semiconştientă.

Acţiunile de căutare continuă.

Suprafaţa afectată este de aproximativ 200 de metri pătraţi.

La locul intervenţiei au fost alocate 2 maşini de stingere, 1 descarcerare, 1 camion, 1 container multirisc, 1 ambulanţă SMURD, 2 ambulanţe SAJ, 3 echipaje ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri