2013, al doilea an consecutiv pe pierdere pentru BRD

Data publicării:
BRD BCR banci

Pierderile au fost generate de provizioane, adică de banii pe care banca a trebuit să-i pună deoparte pentru creditele cu probleme. Câştigurile din dobânzi şi comisioane au fost mai mici şi nu au putut acoperi prea mult din pierderile provocate de creşterea ratei de credite neperformante.  

Conducerea BRD îşi pusese speranţele să revină pe profit anul trecut. Nu s-a întâmplat aşa, dar se putea şi mai rău. Pierderea brută, adică rezultatul din activitatea sa, a fost de 145 de milioane de euro. A ajuns la un net de minus 87 de milioane de euro pe seama unui câştig dintr-un impozit amânat.

Pierderea pe tot anul vine după ce la nouă luni BRD era pe plus cu 11 milioane. BRD a făcut anul trecut provizioane de 452 de milioane de euro. Şi potrivit directorului general al băncii s-a vărsat totul în ultimul trimestru. Acoperirea aceasta doar în ultimele trei luni ale anului poate să aibă legătură cu câteva controale făcute de direcţia din supraveghere din BNR în vară.

Şeful respectivei direcţii spunea că a forţat mai multe bănci să-şi recunoască gunoiul de sub preş şi să nu mai ascundă credite restante sub diverse forme ca produse viabile.

Cheltuielile mai mari cu acoperirea riscului au fost generate de firmele mici şi mijlocii, mai puţin de populaţie, semn că IMM-urile continuă să aibă probleme cu plata ratelor. Circa 25 la sută din creditele date de BRD sunt cu probleme, peste media din sistemul bancar.

Câştigurile din comisioane şi dobânzi nu au putut acoperi prea mult din găurile produse de creditele neperformante. Veniturile din comisioane s-au redus la 167 de milioane de euro, iar cele din dobânzi la 371 de milioane de euro. Nici din creditele noi banca nu a reuşit să câştige mai bine anul acesta.

Cererea pentru împrumuturi a rămas anemică. Pe segmentul persoanelor fizice, Programul Prima Casă a fost motorul de creştere. Volumul de credite acordate persoanelor fizice a crescut foarte puţin, la 389 de milioane de euro. Cel al împrumuturilor pentru companii a scăzut la 368 de milioane de euro.

Depozitele în schimb au crescut cu 13 la sută, până la 8,1 miliarde de euro, în condiţiile în care grupul-mamă Societe General a făcut presiuni că BRD să atragă cât mai multe resurse din România în vreme ce susţinerea de la centru s-a subţiat. Este o tendinţă generală în sistemul bancar. Anul trecut, fiicele din România ale băncilor străine au pierdut linii de finanţare de 2,5 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri