Surse media ruse: Cel puțin 75.000 de militari ruși au murit până acum în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Tanc rusesc distrus de o dronă ucraineană la Avdiivka
Tanc rusesc distrus de o dronă ucraineană la Avdiivka. Sursa gif: X/Twitter/armata ucraineană

În doi ani de război în Ucraina, armata rusă a pierdut cel puțin 75.000 militari, confirmați uciși, în urma unei investigații realizate de două publicații ruse independente - Meduza și Mediazona. Numărul militarilor uciși a fost stabilit din analizarea și compararea datelor institutului rus de statistică, ale registrului notarial de evidență a succesiunilor și a rubricilor de decese din ziare.

Practic, 120 de militari ruși mor zilnic pe frontul din Ucraina, conform investigației jurnalistice care acoperă perioada dintre 24 februarie 2022 și sfârșitul lui 2023. Datele publicate nu includ pierderile suferite la Avdiivka în ultimele luni.

Ziariștii ruși au amintit însă de sinuciderea bloggerului rus, după ce acesta dezvăluit că armata rusă a pierdut în jur de 16.000 de militari doar în ofensiva pentru capturarea Avdiika.

statuie ostaș sovietic
Statuia unui ostaș sovietic ciuruiută de gloanțe, în apropiere de Kiev, Ucraina. Foto: Profimedia Images

Oficial, armata rusă nu mai publică din septembrie 2022 date legate de pierderile suferite pe câmpul de luptă din Ucraina.

Rușii au publicat până acum doar trei bilanțuri oficiale legate de pierderi: pe 2 și 25 martie 2022 și în luna septembrie 2022, când ministrul apărări Șoigu anunța că, după 7 luni de război, 5.937 de militari fuseseră uciși.

Anul trecut, 2.000 de soldați ruși mureau pe săptămână în timpul climaxului bătăliei pentru Bahmut. Majoritatea acestora, erau foști prizonieri, notează ziariștii ruși.

Sistemul penitenciar rus numără în prezent peste 400.000 de pușcăriași și reprezintă astfel o „resursă umană unică” pentru armata rusă, conform serviciilor militare de informații britanice. Conform acelorași servicii militare, în jur de 350.000 de ruși au fost până acum uciși sau răniți pe frontul din Ucraina.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri