UE vrea ca profiturile obținute din activele înghețate ale Rusiei să fie folosite pentru a ajuta armata ucraineană

Data publicării:
euro langa simbolul armatei ucrainene
„Nu ar putea exista un simbol mai puternic şi o utilizare mai bună pentru aceşti bani decât să facă din Ucraina şi din întreaga Europă un loc mai sigur pentru a trăi”, spune von der Leyen. FOTO: Profimedia Images

Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare utilizarea profiturilor obţinute din activele ruseşti îngheţate pentru a cumpăra provizii militare pentru Ucraina, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează Reuters.

„Este timpul să începem o discuţie despre utilizarea profiturilor excepţionale din activele ruseşti îngheţate pentru a achiziţiona în comun echipamente militare pentru Ucraina. Nu ar putea exista un simbol mai puternic şi o utilizare mai bună pentru aceşti bani decât să facă din Ucraina şi din întreaga Europă un loc mai sigur pentru a trăi”, a declarat ea în Parlamentul European, într-un discurs în care a îndemnat UE să facă mai mult în domeniul politicii de apărare.

Ameninţarea unui război pentru UE „poate că nu este iminentă, dar nu este imposibilă”, a declarat preşedinta Comisiei Europene.

„Riscurile de război nu trebuie exagerate, dar trebuie să fie contracarate, iar acest lucru începe cu nevoia urgentă de a reconstrui, a reface, a moderniza forţele armate ale statelor membre”, a subliniat ea.

Ursula von der Leyen a anunţat o nouă Strategie industrială europeană de apărare

În discursul său, von der Leyen a anunţat o nouă Strategie industrială europeană de apărare, pe care Comisia o va prezenta în următoarele săptămâni, afirmând că unul dintre principalele sale obiective va fi acela de a acorda prioritate achiziţiilor comune.

„Europa ar trebui să se străduiască să dezvolte şi să fabrice următoarea generaţie de capacităţi operaţionale ce pot să câştige o luptă. Acest lucru înseamnă că trebuie să amplificăm rapid capacitatea noastră industrială de apărare în următorii cinci ani”, a spus ea. 

Von der Leyen a punctat că eforturile europene mai mari în domeniul apărării nu înseamnă că se diminuează necesitatea NATO.

„De fapt, o Europă mai suverană, în special în ceea ce priveşte apărarea, este vitală pentru consolidarea NATO”, a menţionat ea în discursul rostit în Parlamentul European la o dezbatere pe teme de securitate şi apărare.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri