Adrian Câciu: Deficitul bugetar se duce spre 5-5,5% anul acesta. Un an nu e nicio problemă să obţinem o prelungire

Data publicării:
Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu
Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu

Ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, spune că deficitul bugetar va ajunge la 5 – 5,5% până la finalul anului şi se poată discuţii cu Comisia Europeană ca România să atingă ținta de deficit de 3% abia la finalul anului 2025, nu în 2024. Dacă am forţa revenirea în ţinta de deficit de 3% anul viitor, Câciu crede că s-ar ajung la recesiune, pe care România a reuşit să o evite până acum, potrivit News.ro. Aceasta, în condițiile în care mai mulți oficiali din România, inclusiv premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Finanțe Marcel Boloș, au avertizat că România riscă suspendarea fondurilor europene dacă România nu se încadrează în țintele de deficit bugetar stabilite cu UE.

„Aşa am construit bugetul pentru înscriere pe 4,4% deficit, însă primele luni au arătat o încetinire a veniturilor bugetare, ceea ce înseamnă că deficitul nostru se duce spre 5 – 5,5% anul acesta”, a spus, marţi seară, la Euronews, Adrian Câciu, fost ministru al Finanţelor.

Acesta a precizat că se discută constant cu Comisia Europeană pe această temă.

„Dacă vrei să ai creştere economică în continuare, cu austeritate nu obţi creştere economică. Cu austeritate, întotdeauna o să ai contracţie economică. Austeritatea se referă la scăderea cererii. Când pică cererea, o să ai contracţie economică că oferta o să dea faliment”, a explicat Adrian Câciu

Întrebat cât ne mai aşteaptă CE cu deficitul acesta mare, ministrul a răspuns: „În discuţiile pe care le avem cu CE, un an de zile nu este nicio problemă să obţinem o prelungire a procedurii, adică să închidem deficitul la 3% în 2025, deci o ajustare mai graduală”.

„Am evitat recesiunea şi este o ştire pe care lumea o trece cu vederea. Europa este în recesiune, România nu este în recesiune, are a doua creştere economică din Europa. Dacă vrem să închidem în 3% în 2024, n-avem decât recesiune de făcut. Asta înseamnă că toată lumea va plăti un preţ care e incorect faţă de oameni şi e vina celor care au făcut deficitul acela mare de 9,4%”, a mai spus ministrul Fondurilor Europene.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri