VIDEO. Roșiile-gigant, noul pariu al agricultorilor români, deși unii clienți se feresc de ele. Cu cât sunt vândute în piețe

Data publicării:
un barbat tine in mana o rosie gigant
Roșiile-gigant, noul pariu al agricultorilor români. Foto: Captură TV Digi24

Roșiile gigant sunt noul pariu al agricultorilor români. Ajung să cântărească peste un kilogram, sunt gustoase, dar și îngrijirea lor este pe măsură. În timp ce producătorii se bucură de un real succes pe piață, de cealaltă parte sunt și oameni care se feresc să încerce acest soi nou de roșii.

Laurențiu Mălăescu, producător: Roșia asta ajunge cam la un kilogram, un kilogram 100, maxim un kilogram 200. Proba cântarului - 1,548 kg., e recordul meu de anul acesta.

Roșiile gigant sunt un soi mai puțin răspândit în România. De exemplu, în tot județul Gorj sunt doar șase producători care le cultivă. Gustul ar fi cel care atrage cumpărători, spun producătorii.

Laurențiu Mălăescu, producător: La început am cultivat roșii rotunde pentru producție, dar, ulterior am cumpărat semințe din Italia, care s-au aclimatizat la noi și e exact gustul de altădată, cum era la noi.

Sunt și clienți care se uită cu neîncredere la marfa de pe tarabe.

Femeie: Acum nu se mai știe dacă mai e ceva bun. S-ar putea să fie vreo invenție de-a ăstora.
Femeie: N-aș lua așa de mare.
Reporter: De ce, doamnă?
Femeie: Cum să o împart, până la urmă? Zău așa, cum să o împart?

Bărbat: Nu cred că e ceva natural.
Reporter: Ați avea încredere să consumați o astfel de roșie?
Bărbat: Nu. Sincer îți spun, nu.

Pe cât de mari, pe atât de pretențioase sunt când vine vremea culesului.

Anamaria Ianc, jurnalist Digi24: Agricultorii trebuie să aibă o atenție sporită atunci când vine vorba de recoltarea acestora, și asta pentru că roșiile nu trebuie culese nici înainte să se coacă, dar nu trebuie lăsate nici să se coacă foarte tare, și asta pentru că ele sunt foarte grele și riscă să cadă din ciorchine.

Valentin Priporeanu, directorul Direcției Agricole Gorj: Semințele procurate îs foarte scumpe, implică costuri suplimentare, o întreținere și mai adecvată, pentru că la un kilogram o singură tomată, trebuie să ai condiții foarte adecvate în solar, pentru că poți să pierzi toată recolta.

Un kilogram de roșii-gigant este vândut în piețe cu 12 lei, aproape dublu față de un kilogram de roșii normale.

Reporter: Anamaria Ianc / Operator: Ionuț Voinea

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri