Amenințări de la BNR | ”Măsuri suplimentare” dacă deficitul va sări de 3% din PIB

Data publicării:
mugur isarescu-Mediafax Foto-Silviu Matei-1

Banca Naţională a României (BNR) salută angajamentul luat de actualul guvern, de menţinere a deficitului bugetar la un nivel de maximum 3% din produsul intern brut (PIB), dar are pregătite măsuri suplimentare în cazul în care plafonul va fi depăşit.

mugur isarescu RESIZE-Mediafax Foto-Silviu Matei-2

Banca menționează un context al existenţei unor riscuri interne legate de situaţia post-electorală şi de modul în care va fi construit bugetul pe acest an, potrivit declarațiilor de vineri ale guvernatorului BNR Mugur Isărescu, potrivit News.ro.

Ministrul de Finanţe din Guvernul condus de Sorin Grindeanu, Viorel Ştefan, a declarat recent că, în ciuda măsurilor privind creşterile salariale şi reducerile de taxe anunţate, deficitul bugetar nu va depăşi 3% din PIB.

”Salutăm declaraţia ministrului de Finanţe, de menţinere a deficitului bugetar la un nivel de maximum 3%. O considerăm un agajament”, a spus Isărescu, la briefingul de presă de după prima şedinţă de politică monetară din 2017. 

Întrebat în legătură cu măsurile pe care BNR le-ar putea lua în cazul în care deficitul bugetar va depăşi plafonul stabilit în tratatele Uniunii Europene sau inflaţia va depăşi nivelul ţintit de BNR, Isărescu a afirmat:”Întotdeauna avem scenarii şi măsuri suplimentare stabilite”.

În privinţa măsurilor anunţate de Guvern, privind creşterile salariale şi reducerile de taxe, Isărescu a fost rezervat în declaraţii, susţinând că trebuie văzută mai întâi construcţia bugetară, care ar putea conţine noutăţi.

Guvernatorul a avertizat, totuşi, asupra unor riscuri legate de situaţia internă.

”Riscurile interne sunt legate de situaţia post-electorală pe care o vedem la televizor. Discuţii, controverse, construcţia bugetară”, a declarat Isărescu.

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anunţat vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că angajamentele bugetare care urmează a fi adoptate, precum majorarea salariului minim, a pensiilor şi a burselor pentru studenţi, sunt însoţite de măsuri de suplimentare a veniturilor la buget, precum eliminarea plafonului CAS şi CASS pentru cei care au salarii de cinci ori mai mari decât salariul mediu, astfel încât există ”o balanţă” între venituri şi cheltuieli.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri