ANALIZĂ BUSINESS CLUB. Buget cu note explicative

Data publicării:
26032013 20buget 20analiza-57020

Nu e explicat însă procentul de doar 0,1% cu plus de la veniturile totale. Nu poate fi numită creștere. E un indicator important despre cum merge economia la noi. Posibil să avem un mic puseu de la export ca să mai miște puțin economia, dar pe piața internă bugetul e un indicator important.

Acolo unde sunt creșteri de venituri avem procente slabe, iar acolo unde sunt scăderi sunt cu două cifre.

Impozitul pe salariu a crescut cu aproape 12%, dar e efect al majorării din sectorul bugetar, sunt tot banii statului de fapt. Și nici măcar nu se regăsește tot procentul de creștere de la salarii, ceea ce înseamnă că din privat vin mai puțini bani din acest impozit.

La impozitul pe profit avem un dezastru, dar cum spuneam, Ministerul Finanțelor are o explicație. S-a decalat termenul până la care acesta trebuia plătit, de la 25 ianuarie la 25 martie, deci cifre comparabile față de anul trecut vor fi disponibile abia la sfârșitul primului trimestru.

Dar ca un exercițiu, să vedem cum s-ar fi mișcat veniturile bugetului dacă impozitul pe profit ar fi fost exact ca anul trecut, deși ar trebui să spunem că firmele au mers mai prost la final de 2012.

Dacă ar fi fost aceleași încasări din impozitul pe profit ca în ianuarie și februarie 2012, veniturile totale ale bugetului de acum ar fi fost pe plus cu 4,2%, sub creșterea de 6,6% din primele două luni ale anului trecut. Iar despre 2012 știm că a fost un an foarte prost. Însă cel puțin cheltuielile sunt cât de cât ținute sub control. Au scăzut cu 0,7% în două luni, dar cu un cost, zicem noi, mult prea mare.

Cheltuielile de capital, care se găsesc în investiții sunt cu peste 40% mai mici. Iarăși Guvernul are o explicație. Bugetul s-a adoptat abia la sfârșit de februarie și nu a existat un cadrul al alocărilor. E cam subțire. În lipsa unui buget, legea spune că se merge pe coordonatele de anul trecut, deci s-ar fi putut face alocări. Iar dacă s-ar fi făcut investiții publice, cheltuielile totale ar fi crescut serios și deficitul ar fi sărit cu siguranță de 1% doar în primele două luni, mai mult de jumătate din ținta pe tot anul.

O altă scădere serioasă a fost la transferurile proiectelor cu finanțări nerambursabile. Aici găsim fondurile europene iar scăderea este aproape la jumătate. Da, fondurile au fost blocate, dar mecanismul nu se pune în mișcare și ținta de a atrage 7 miliarde de euro e cam departe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri