Concurență serioasă pentru bănci

Data actualizării: Data publicării:
Currencies sign icon and smartphone with stock market graph screen and finger with black background. Blockchain , Fintech Investment Financial Internet Technology Concept.
Foto: Guliver/GettyImages

Băncile au parte de o concurență tot mai puternică. Vinovate, dacă putem spune așa, sunt start-up-urile din domeniul financiar care vin cu soluții inovatoare pe segmente ale pieței controlate până acum autoritar de către bănci.

Afacerile din domeniul plăților, care acoperă domenii de la plata cu cardul la transferurile de bani peste hotare, sunt estimate în acest an la 1.500 de miliarde de dolari la nivel global. Potrivit unui raport citat de Reuters, valoarea ar urma să crească la 2.000 de miliarde de dolari în 2025. Băncile vor pierde însă 280 de miliarde de dolari din aceste venituri, adică 15 la sută din suma totală.

Și asta deoarece se confruntă cu o concurență în creștere din partea start-up-urilor tehnologice din Silicon Valley - precum procesatorii de plăți Stripe și Square, platforma PayPal - sau a celor din Londra - TransferWise și Revolut. Aceștia oferă clienților servicii de plăți în valută și transferuri de bani în schimbul unor taxe reduse.

Mai mult, plățile se fac instantaneu, ceea ce elimină nevoia cardurilor de credit, care aduc venituri frumoase băncilor. Iar o concurență mai mare înseamnă reducerea marjelor de profit și accelerarea tendinței care duce către plăți fără comisioane.

Însă, în loc să se afle în avangarda noului val al plăților electronice, aflat în plină expansiune, băncile încep să se vadă concurate chiar pe terenul lor, cu efecte asupra profiturilor, spun realizatorii studiului.

Ei au făcut și proiecții cu privire la tendințele de plată ale consumatorilor și la schimbările în comportamentul furnizorilor de plăți, tehnologiei și autorităților de reglementare pentru a vedea impactul asupra veniturilor băncilor. Au ajuns la concluzia că plățile gratuite ar pune în pericol 8 la sută din veniturile din plăți ale băncilor. Alte aproape 4 procente din încasări ar dispărea ca urmare a creșterii în importanță a așa-numitelor plăți invizibile, pentru care este nevoie de un portofel virtual, iar plățile instant ar luat alte 2,7 procente din venituri.

Asta înseamnă că un canal de business prin care băncile făceau miliarde de dolari va înceta să mai existe. Însă, pentru a supraviețui evoluției sectorului digital, vor trebui să-și găsească noi modele de afaceri, unele în care „la un clic distanță” să fie norma.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Povestea fascinantă a Palatului Știrbey. Detalii neștiute despre prințul alb
Digi FM
Părinții, marii absenți de la nunta lui Denis Drăguș. Tatăl atacantului, mesaj sfâșietor
Pro FM
Adele ar urma să revină la Londra, după opt ani în care a trăit în SUA. Un apropiat a rupt tăcerea: „Ar vrea...
Film Now
Eric Roberts, despre sora lui, Julia Roberts: „Nu am voie să vorbesc despre ea!” Actorul s-a arătat extrem de...
Adevarul
Amezi uriașe pentru folosirea apei potabile la grădină și piscină. „Eu consum pentru piscină și la două sate...
Newsweek
VREMEA Harta care spune că lumea e în pericol iminent. România fierbe la 44 grade, în roșu întunecat
Digi FM
Adda, despre un moment tensionat cu CRBL: “Mi-a zis ‘nu mai urci pe scenă că nu mai vreau eu'”
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Kate Hudson, vară perfectă cu familia, în Italia și Grecia. Lăudată pentru naturalețea ei și firescul cu care...
UTV
Adda a trecut printr-un moment stanjenitor din cauza lui CRBL. "Mi-a zis: 'nu mai urci pe scena, ca nu mai...