Concurență serioasă pentru bănci

Data actualizării: Data publicării:
Currencies sign icon and smartphone with stock market graph screen and finger with black background. Blockchain , Fintech Investment Financial Internet Technology Concept.
Foto: Guliver/GettyImages

Băncile au parte de o concurență tot mai puternică. Vinovate, dacă putem spune așa, sunt start-up-urile din domeniul financiar care vin cu soluții inovatoare pe segmente ale pieței controlate până acum autoritar de către bănci.

Afacerile din domeniul plăților, care acoperă domenii de la plata cu cardul la transferurile de bani peste hotare, sunt estimate în acest an la 1.500 de miliarde de dolari la nivel global. Potrivit unui raport citat de Reuters, valoarea ar urma să crească la 2.000 de miliarde de dolari în 2025. Băncile vor pierde însă 280 de miliarde de dolari din aceste venituri, adică 15 la sută din suma totală.

Și asta deoarece se confruntă cu o concurență în creștere din partea start-up-urilor tehnologice din Silicon Valley - precum procesatorii de plăți Stripe și Square, platforma PayPal - sau a celor din Londra - TransferWise și Revolut. Aceștia oferă clienților servicii de plăți în valută și transferuri de bani în schimbul unor taxe reduse.

Mai mult, plățile se fac instantaneu, ceea ce elimină nevoia cardurilor de credit, care aduc venituri frumoase băncilor. Iar o concurență mai mare înseamnă reducerea marjelor de profit și accelerarea tendinței care duce către plăți fără comisioane.

Însă, în loc să se afle în avangarda noului val al plăților electronice, aflat în plină expansiune, băncile încep să se vadă concurate chiar pe terenul lor, cu efecte asupra profiturilor, spun realizatorii studiului.

Ei au făcut și proiecții cu privire la tendințele de plată ale consumatorilor și la schimbările în comportamentul furnizorilor de plăți, tehnologiei și autorităților de reglementare pentru a vedea impactul asupra veniturilor băncilor. Au ajuns la concluzia că plățile gratuite ar pune în pericol 8 la sută din veniturile din plăți ale băncilor. Alte aproape 4 procente din încasări ar dispărea ca urmare a creșterii în importanță a așa-numitelor plăți invizibile, pentru care este nevoie de un portofel virtual, iar plățile instant ar luat alte 2,7 procente din venituri.

Asta înseamnă că un canal de business prin care băncile făceau miliarde de dolari va înceta să mai existe. Însă, pentru a supraviețui evoluției sectorului digital, vor trebui să-și găsească noi modele de afaceri, unele în care „la un clic distanță” să fie norma.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...