București, campionul exporturilor. Companiile din Capitală au exportat mărfuri de 4,5 miliarde de euro

Data publicării:
exporturi-3

Companiile din Bucureşti şi cele din judeţele Argeş, Timiş, Arad şi Braşov au exportat în prima jumătate a anului mărfuri în valoarea de aproape 24 miliarde de euro. Asta înseamnă 47,3 la sută din valoarea totală a exporturilor.

Capitala se află pe prima poziţie în acest top. Companiile cu sediul în Bucureşti au livrat peste graniţă mărfuri în valoare de aproape 4,5 miliarde de euro în primul semestru. Valoarea este cu 19 la sută mai mare decât în perioada similară din 2012. Maşinile şi echipamentele electrice au fost produsele cele mai cerute la export, urmate de produsele chimice.

Pe locul doi în clasament este judeţul Argeş. Vânzările Dacia au impulsionat exporturile, care au crescut cu 12 la sută, până la 2,6 miliadre de euro. De altfel, vehiculele de transport sunt principalele mărfuri trimise peste graniţă.

Următoarele poziţii în top au fost adjudecate de judeţele Timiş, Arad şi Braşov. Companiile din aceste judeţe au vândut în străinătate mărfuri de peste un miliard de euro, însă nu au reuşit să treacă de pragul de două miliarde de euro.

Codaşele clasamentului sunt judeţele Mehedinţi, Giurgiu şi Gorj. Exporturile însumate ale celor trei judeţe nu depăşesc 150 de milioane de euro. Asta înseamnă doar 0,55 la sută din exporturile totale ale României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri