Exclusiv Burduja anunță că centrala SMR construită de SUA va da energie în 2027: „România poate fi lider în regiune”

Data actualizării: Data publicării:
sebastian burduja
Burduja spune că Proiectul centralelor nucleare modulare SRM de la Doicești a intrat în faza a doua. FOTO: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat vineri seară la Digi24, în cadrul emisiunii LIVE, prezentată de Alexandru Rotaru și Robert Kiss, că Proiectul centralelor nucleare modulare SMR de la Doicești a intrat în faza a doua, adăugând că ar putea furniza energie în 2027.

„Proiectul centralelor nucleare modulare SMR de la Doicești a intrat în faza a doua. În 2027, în termeni extrem de ambițiosi, ar putea furniza energie. Am putea fi prima țară din lume care are un SMR la acest nivel”, a explicat el.

Ministrul a mai spus că proiectul NuScale a intrat în impas din rațiuni pur financiare.

„Acolo era o structură cu zeci de companii de utilități care puteau să finanțeze, iar în SUA gazul este foarte ieftin. Nu e penalizată producția pe gaz cu certificate, așa cum e în UE sau în Canada și cele mai multe dintre aceste companii au decis să meargă pe gaz”, a mai adăugat Burduja.

De asemenea, a mai precizat că „tehnologia este cea mai matură din lume în acest moment, fiind singura certificată de un reglementator.

„Este o tehnologie în care statul american a investit peste un miliard de dolari. E o tehnologie sigură, matură, pentru care România poate fi lider în regiune, adică să-și dezvolte tot lanțul de construcții al acestor reactoare modulare de mici dimensiuni și chiar să le furnizeze și altor state în jur, care și-au manifestat dorința”, a conchis Sebastian Burduja, la Digi24.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri