BUSINESS CLUB. Britanicii de la AnaCap vor Marfin Bank România

Data publicării:
marfin

Marfin ar putea scăpa repede de eticheta neplăcută de bancă cipriotă. Ea e sucursală românească, cu depozitele garantate aici, dar ADN-ul e de la banca mamă din Cipru. Marfin e în negocieri cu un fond baritanic de investiții și se discută intens și accelerat pentru o tranzacție rapidă. Asta poate fi în avantajul fondului, când se va ajunge la bani. Nici cei de la Marfin nu sunt interesați să lungească pelteaua, nu de alta, dar în final s-ar putea să aibă de vânzare o bancă foarte mică.

Potrivit unor surse bancare citate de Mediafax, în ultima lună, Marfin a pierdut depozite în valoare de 100 de milioane de euro, după un val de retrageri ale clineților speriați. La cifrele vehiculate ar însemna jumătate din totalul depozitelor. Marfin a beneficiat de o echilibrare a bilanțului prin transferul unor depozite de 77 de milioane de euro de la Bank of Cyprus. Și pentru a ține banca puternică, Ciprul a capitalizat-o cu 20 de milioane de euro.

Cumpărătorul anunțat, fondul de investiții AnaCap a mai încercat România cu degetul. A fost în negocieri avansate de două ori cu Ilie Carabulea pentru a prelua Banca Carpatica. Dar tranzacția a căzut pentru că omul de afaceri sibian cerea prea mult. Același fond a fost în discuții cu Royal Bank of Scotland pentru preluarea mai mult divizii internaționale, inclusiv cea din România.

AnaCap are în spate printre investitori nume grele ale finanțelor precum Goldman Sachs, Honeywell sau Allianz. Sunt grupuri care ar putea încânta Banca Națională a României, care dorește în sistemul bancar nume grele, dacă nu direct, măcar indirect.

AnaCap pare a fi specializată în preluarea unor bănci sau companii cu probleme. A fost cazul și cu Carpatica, care a avea la momentul discuțiilor ceva probleme de capital și banca centrală agrea tranzacția.

În Cehia, AnaCap a preluat subsidiară locală a Banco Populare, pe care a rebotezat-o. În cazul unei prelurari a Marfin cel mai probabil se va întâmpla același lucru, nu doar pentru că numele aparține altcuiva, ci și pentru a scăpa de istoria recentă din spatele lui. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri