BUSINESS CLUB. Fonduri infime pentru afacerile femeilor

Data publicării:
bani

De la vorbe la fapte e însă cale lungă. Programul are un buget infim, de puţin peste 100.000 de euro, ceea ce înseamnă că doar 11 femei cu idei de afaceri vor beneficia de ajutorul statului de 10.000 de euro.

Carmen s-a lansat în afaceri în urma cu doi ani, cu o firma de haine pentru copii. A investit 3.000 de euro, însa pe lângă bani planul său a mai avut nevoie și de alte ingrediente. „De devotament, implicare și curaj. Femeile preferă sa se mulțumească cu un job la patron, este mai comod, mai simplu”, explică ea.

10.000 de euro vrea să le acorde guvernul de luna viitoare femeilor care, asemenea lui Carmen, vor să pornească propria firmă. Deocamdată, însă, bugetul pentru acest plan este simbolic.

„Nu am avut decât 500.000 de lei pentru proiectul acesta, pentru că era conceput altfel. Iar eu am spus ca nu este în regulă şi că trebuie să dăm ceva mai concret. De aceea am făcut şi am depus la ministerul finanţelor un proiect de 3 milioane 650 de mii de lei pentru acest an”, a declarat Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM.

Până la rectificarea bugetară, însă, suma disponibilă rămâne de 500.000 de lei, suficientă pentru doar 11 proiecte de afaceri. Şi acelea, nu de mare amploare. Dotarea unui coafor, de exemplu, depăşeşte cu mult alocaţia guvernului.

„Cu 10.000 să îţi iei 2 scafe şi 4 scaune, este un sfert din ce trebuie să ai”, spune Geta Voinea, directoarea unui salon de coafură. 

Chiar şi cu aceşti bani, statul vrea ca viitoarele antreprenoare să îşi deschidă saloane de înfrumuseţare, magazine online, sere de flori sau de legume, firme de consultanţă sau studiouri foto.

În România există 190.000 de femei-patron. Cu alte cuvinte, doar o firmă din trei este proprietatea unei doamne.

Singura condiţie pentru a obţine cei 10.000 de euro de la ministerul pentru IMM-uri este ca viitoarele femei de afaceri să aibă un avans de 10 procente din suma solicitată. Pot participa la proiect orice întreprinderi individuale şi societăţi comerciale, înfiinţate în urmă cu maximum trei ani. Eligibile mai sunt şi persoanele fizice autorizate,

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri