BUSINESS CLUB. Lanţurile de farmacii ar putea fi interzise

Data publicării:
lant farmacii

Cele mai multe farmacii, dintr-un total de circa 7.000, fac parte deja dintr-un lanț farmaceutic. Primele cinci companii de pe piaţa farmaciilor controlează circa 1.400 de farmacii cu vânzări de peste 3 miliarde de lei.

Patronii marilor lanţuri nu sunt de acord cu propunerea ministerului de a interzice apariţia farmaciilor.

Se confundă astfel actul farmaceutic cu cel managerial. În cazul spitalelor, de exemplu, managerul de spital este manager și medicul este medic”, a declarat Cristina Munteanu, directorul exectiv al Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici.

Propunerea ministerului s-ar putea lega şi de liberalizarea înfiinţării de farmacii din 2015. Atunci ar urma să fie eliminat criteriul demografic din actuala legislaţie potrivit căreia orice nouă farmacie poate fi înfiinţată la 4.000 de locuitori în Bucureşti, respectiv la 3.000 de locuitori în alte oraşe. Eliminarea criteriului demografic ar da liber înfiinţării de farmacii şi expansiunii marilor reţele.

Lanțurile de farmacii rămân. Cele care au fost înfiinţate pe o legislaţie anterioară nu sunt afectate. Asta înseamnă că limitaţi dezvoltarea lanţurilor de farmacii”, a explicat Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Lanţurile de farmacii s-au extins cel mai mult în ultimii ani, când preţurile licenţelor au mai scăzut. În prezent, o licenţă de farmacie într-o zonă bună a Bucureştiului costă circa 200.000 de euro. Înseamnă aproape jumătate din preţul la care se vinde o farmacie.

În spatele marilor reţele de farmacii se află, de cele mai mult ori, distribuitori şi chiar producători farmaceutici. O astfel de integrare pe verticală a permis grupurilor farmaceutice să se extindă şi mai mult. Distribuitorii farmaceutici îşi susţin propriile farmacii nu numai cu bani, ci şi cu reduceri de preţuri, beneficii pe care alte farmacii, independente, nu le au.

Farmaciştii independenţi spun că deschiderea totală a pieţei de farmacii va duce în faliment multe dintre farmaciile care sunt puternic îndatorate la distribuitorii de medicamente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri