Căldură multă, recoltă slabă, roade puţine. Temperaturile ridicate şi lipsa ploilor şi a zăpezii vor creşte preţurile la legume, fructe şi cereale

Data publicării:
fructe mediafax-2

Iarna prea blândă distruge culturile, spun fermierii, şi automat vom plăti mai mult pentru legumele şi fructele româneşti în 2014. Agricultorii se plâng că anul acesta producţia de mere va scădea cu aproximativ 20% din cauza condiţiilor meteorologice. Şi preţul grâului va urca în acest an.

Foto: Mediafax

Temperaturile ridicate din această perioadă şi lipsa precipitaţiilor - ploaie sau zăpadă - vor avea ca rezultat mai puţine roade ca în anii trecuţi. De exemplu, în 2013, România a fost al şaptelea producător din Europa de mere, cu o producţie de aproximativ 375.000 de tone.

În această situaţie, agricultorii preconizează scumpiri între 5 şi 10 procente. Din cauza lipsei precipitaţiilor, şi grâul se va scumpi cu până la 10%, mai spun agricultorii.

Consumatorii vor fi cei mai afectaţi. Un grâu de panificaţie mai scump va anula ieftinirea pâinii după reducerea TVA din această toamnă.

În ultimii ani, din doi ani agricoli, unul a fost secetos.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri