CĂSĂTORII ÎN CRIZĂ. Până când creditul ne va despărți

Data publicării:
11122012 20m 20credite-38121

Pentru un apartament care costa în 2007 aproximativ 90.000 de euro, mulți cumpărători au ales atunci credite în franci elvețieni. Adică s-au împrumutat la acea dată cu 145.000 de franci de la bancă.

Timpul a trecut, iar francul s-a întărit în raport cu euro. În plus, casa de atunci costă acum 60.000 de euro, adică echivalentul a 72.000 de franci. Trăgând linie, dacă ar vinde casa acum, ar rămâne cu o datorie uriașă către bancă, iar asta în condițiile în care o parte din credit a fost achitată.

Dragoș Nichifor, broker credite, explică un caz în care un client are la bancă o datorie consistentă, după achitarea unei părți a creditului.

„Aceasta este datoria actuală a clientului nostru. Are o diferență deja de 52.500 de euro, cu toate că el a plătit cinci ani de zile la casă, fără întârzieri, fără probleme”, explică brokerul.

Băncile nu au soluții standard

Problemele și mai mari sunt atunci când cei care au luat credit împreună se despart. Unul din cei doi trebuie să preia singur creditul pentru că băncile nu au soluții standard decât pentru împrumuturi, nu și pentru despărțiri.

„Sunt solicitări destul de multe în ultima perioadă, și pe partea de despărțiri, și pe post-acordare sunt multe. Fie imobilul rămâne la unul din cei doi urmând ca persoana respectivă să achite singură împrumutul sau să mai vină cu un alt coplătitor care să îl ajute”, explică Marius Istrati, șef departament bancă comercială.

Care sunt consecințele pe plan psihologic

Consecința este că multe cupluri aleg să rămână împreună, formal, până plătesc împrumutul. Sau, se despart și rămân legați prin datoriile lunare către bancă. Psihologii spun că ambele situații pot crea traume.

„Faptul de a sta împreună într-un cuplu care nu mai funcționează pentru că avem datorii impreună cumva sfidează fantasticul pentru că un asemenea lucru va duce în timp la deteriorarea și mai tare a relației de cuplu”, explică Cristina Fulop, psihoterapeut.

În cazuri de divorț sau despărțire, singura soluție avantajoasă pentru cei cu credit este să găsească o terță persoană care să cumpere apartamentul, creditul să fie închis, iar apoi să îl revândă către unul din parteneri. Acesta poate lua acum credit în altă monedă și în alte condiții.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri