Sari la conținut

Ce afaceri au rușii în Europa și România. Harta dependenței energetice a UE de gazul rusesc

Ţara noastră a realizat schimburi comerciale de aproape 5 miliarde de dolari cu Rusia, în 2013. Aproape trei sferturi din sumă a fost reprezentată de importurile de ţiţei şi gaze. O cincime din consumul nostru este asigurat de ruşi.

De cealaltă parte, noi le-am vândut ruşilor maşini şi echipamente de transport. Să nu uităm că Dacia Duster s-a clasat pe locul 4, anul trecut, în topul celor mai bine vândute autoturisme din spaţiul ex-sovietic. Chiar dacă, în cifre, prezenţa ruşilor în România s-a diminuat, este de remarcat că investitorii mari au planuri de extindere.

Gazprom, de exemplu, vrea să ajungă la o reţea de peste 100 de staţii în următorii doi ani, de la 15 câte are acum. Iar Lukoil, care deţine una dintre cele trei rafinării funcţionale din România, are deja 20 la sută din piaţa locală de produse petroliere.

Tot ruşii deţin şi cel mai mare producător de aluminiu de la noi, Alro Slatina, care este totodată unul dintre marii contributori la bugetul naţional. Şi fostele combinate Mechel au rămas tot pe mâna unor ruşi, după ce au fost vândute pentru 52 de euro în februarie anul trecut.

Schimburile comerciale România-Rusia

2012 - 4,42 mld. dolari

2013 - 4,98 mld. dolari

Exporturile României către Rusia

2012 - 1,35 mld. dolari

2013 - 1,83 mld. dolari

- vehicule, aeronave, echipamente de transport

- aparate şi echipamente electrice

- produse ale industriei chimice

Importurile României din Rusia

2012 - 3,07 mld. dolari

2013 - 3,14 mld. dolari

- ţiţei şi produse petroliere

- gaze naturale

- produse ale industriei chimice 

Societăţi cu capital rusesc

- 31 august 2012 - 394 firme

- 31 decembrie 2013 - 49 firme

(sursa: Ministerul Economiei)

Marii investitori

Lukoil

- prezentă pe piaţa românească de 15 ani

- deţine circa 20% din piaţa totală de produse petroliere din România

- are o reţea de 301 staţii de distribuţie şi 9 depozite de produse petroliere

- deţine Petrotel Ploieşti, una dintre cele trei rafinării funcţionale din România

Gazprom

- are 15 benzinării în România

- vrea să ajungă la 30 de staţii în 2014 şi să ruleze afaceri de 25 mil. euro

- vrea să cumpere peste 100 de benzinării în 2015 pentru a atinge o cotă de piaţă de 10%

Invest Nikarom

- deţine cele șase combinate Mechel din România

- compania a preluat afacerea Mechel în februarie 2013 pentru 52 de euro

Alro Slatina

- este singurul producător de aluminiu din România

- este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală şi de Est (exceptând Rusia)

- este cel mai mare consumator de energie electrică din ţară.

Ungurii se împrumută de la ruși pentru centrala nucleară

Guvernul rus a aprobat acordarea unui împrumut în valoare de zece miliarde de euro în vederea finanţării unor lucrări de extindere la centrala nucleară Paks din Ungaria, potrivit agenţiei ruse Interfax. Documentul privind decizia Guvernului, publicat miercuri pe portalul oficial de informaţii juridice, a fost semnat luni de către premierul Dmitri Medvedev.

Decretul a autorizat miniştrii ruşi ai Finanţelor, Economiei şi Afacerilor Externe, compania rusă Rosatom şi banca rusă Vnesheconombank să înceapă negocieri cu guvernul ungar în vederea pregătirii contractului de împrumut. Rusia acordă Ungariei împrumutul pentru a construi două reactoare noi la centrala Paks. Suma va acoperi 80% din costuri.

Ungaria poate să tragă tranșe din împrumut începând din 2014 şi până în 2025. Împrumutul a fost anunţat la mijlocul lunii ianuarie, în contextul unei întâlniri la Moscova a premierului ungar Viktor Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Centrala nucleară de la Paks este singura de acest fel din Ungaria şi este situată la aproximativ 100 de kilometri la sud de Budapesta. Centrala are în prezent în funcţiune patru reactoare ruseşti cu o capacitate totală de 2.000 de MW şi produce circa 40% din energia electrică a ţării. Cele două reactoare ar urma să fie construite de compania Rosatom, controlată de statul rus. Noile reactoare ar urma să aibă o capacitate de câte 1.200 de MW.