Chelnerii au şi găsit soluţia prin care „să fenteze” taxarea bacşişului

Data publicării:
BACSIS RESTAURANT

Guvernul pune din nou ochii pe bacșişul chelnerilor și barmanilor. 10 la sută din "atenția" primită de aceștia ar putea ajunge la stat, dacă Ministerul de Finanțe va reglementa acest domeniu, așa cum are de gând. În 2015, Guvernul decidea taxarea acestor sume printr-o ordonanță de urgență. După doar câteva luni, după un val de critici, era retrasă.

Vestea că bacșișurile ar putea fi impozitate le-a lăsat un gust amar ospătarilor și barmanilor.

„Nu văd rostul acestei chestii. În primul rând, nu ar avea ei de-a face cu treaba asta. Este munca noastră, în primul rând”, spune un barman.

„Consider că nu ar fi o idee foarte bună să impozităm până ce e o chestie care până la urmă li se oferă persoanelor personal pentru ceea ce ești tu, nu pentru ceea ce lucrezi. Nu are nicio treabă cu statul”, este de părere un alt barman.

Antreprenorii din domeniu cred însă reglementarea bacșișului ar majora veniturile angajaților, în condițiile în care tot mai mulți clienți plătesc prin intermediul cardului.

Dragoș Petrescu – antreprenor: „Practic, astăzi vom putea dubla capacitatea de plată a acestui bacșiș într-un oraș sau într-o zonă în care 50% din plăți se realizează cu cardul. Acest venit, nu numai în România, nu numai în Europa, la nivel global, veniturile din bacșiș ăentru angajații din industria ospitalității sunt cele mai importante, semnificative. Mult mai mari decât salariul pe care îl primesc”.

Bacșișul ar urma să fie trecut pe nota de plată, statul va lua 10%, iar restul va rămâne angajatului

Dragoș Anastasiu, membru al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României: „Ne gândim să fie o măsură voluntară, nu ne gândim să existe bacșiș obligatoriu în România. Doi, ne gândim ca banii respectivi să ajungă la cei care prestează serviciile, deci nicidecum la antreprenori și trei, credem că există foarte multe avantaje, în special cei care prestează serviciile, pentru că vor avea venituri transparente mai mari”.

Orice regulă e făcută pentru a fi încălcată, atenționează alte voci din domeniu.

Marian Dragomir, manager de restaurant: „Sunt multe posibilități prin care să scape, să zic așa, chelnerul sau ospătarul să nu declare suma respectivă. Adică îi spune simplu clientului: Nu mai treceți pe notă, dați-mi mie separat”.

Schimbările privind bacșilul ar putea fi aplicate de la finalul verii. Propunerile au venit din partea antreprenorilor Horeca și au fost discutate într-o întâlnire informală cu ministrul Finanțelor.

Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe: „Este o practică europeană, știm foarte bine. Nu știm dacă sunt două țări care nu au reglementat această zonă a bacșișului. O să avem postate chiar în zilele următoare un set de modificări, propuneri la fel, venite din economie pe zona de cod fiscal și de procedură fiscală la care se pot adăuga și acestea, ca până la final de august să reglementăm această speță.”

În România sunt în jur de 250.000 de angajați în domeniul Horeca.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri