China încearcă să ocolească restricțiile SUA și importă masiv echipamente pentru producția de cipuri

Data publicării:
uzina de fabricare a cipurilor în china
Măsurile SUA din ultimii doi ani s-au concentrat în mod explicit pe blocarea accesului Chinei la semiconductori de ultimă generaţie, utilizaţi pentru inteligenţa artificială. Sursa foto: Profimedia Images

Importurile Chinei de echipamente pentru producţia de cipuri au crescut semnificativ anul trecut. Producătorii şi-au accelerat investiţiile în încercarea de a ocoli eforturile SUA destinate frânării industriei chineze de semiconductori, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Pe baza datelor vamale oficiale, Bloomberg a calculat că în 2023 importurile chineze de echipamente utilizate pentru a produce cipuri au crescut cu 14%, până la aproape 40 de miliarde de dolari, a doua cea mai mare cifră înregistrată de la debutul colectării datelor statistice. Această creştere de două cifre a venit pe fondul unei scăderi de 5,5% a importurilor totale ale Chinei în 2023, o dovadă a importanţei acordate de Guvernul de la Beijing şi industria locală de cipuri pentru ca gigantul asiatic să devină auto-suficient în materie de semiconductori.

Importurile Chinei de echipamente pentru producţia de cipuri provenite din Ţările de Jos au explodat anul trecut, înainte de intrarea în vigoare a unor noi restricţii la export decise de autorităţile de la Haga, care vor limita şi mai mult capacitatea companiilor chineze, precum Semiconductor Manufacturing International Corp., de a obţine cele mai moderne echipamente.

De exemplu, în luna decembrie 2023, importurile chineze de echipamente de litografie din Ţările de Jos au crescut cu aproape 1.000% în ritm anual, până la 1,1 miliarde de dolari, pe măsură ce firmele chineze s-au grăbit să facă achiziţii înainte de intrarea în vigoare a restricţiilor olandeze, în cursul acestei luni.

Însă, chiar şi înainte ca cele mai noi restricţii să intre în vigoare, grupul olandez ASML Holding NV a anulat livrarea unora dintre cele mai moderne echipamente de litografie către China, la cererea Guvernului american, a dezvăluit anterior Bloomberg. Anularea a fost făcută cu câteva săptămâni înainte de intrarea în vigoare a restricţiilor la export.

Producătorii chinezi de cipuri investesc rapid în construcţia de noi uzine în încercarea de a ocoli restricţiilor la export impuse de SUA şi aliaţii lor. Aceste restricţii fac mai dificil accesul firmelor chineze la echipamentele necesare pentru a produce cele mai performante cipuri şi încetinesc dezvoltarea sectorului high-tech din China, care este considerat drept o ameninţare de SUA.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri