VIDEO. Cine ar putea beneficia de OUG anunțată de Tudorel Toader

Data actualizării: Data publicării:
cristina tarcea tragere la sorti completuri judecatori iccj_inquamphotos octav ganea (2)

Toţi condamnaţii găsiţi vinovaţi din 2014 până azi, de cea mai înaltă instanţă din România, ar putea avea o nouă şansă, de la Tudorel Toader, ministrul Justiţiei. 

A scris un proiect de Ordonanţă care să îi ajute să ceară rejudecarea cazurilor, dacă au fost condamnaţi de un complet de 5 judecători. Irevocabilul devine astfel revocabil, după ce Curtea Constituţională a desfiinţat modul de compunere a completurilor care dau vertidictele în marile dosare. Decizia privind adoptarea ordonanţei îi aparţine premierului Viorica Dăncilă.

Ministrul Justiţiei a anunţat că premierul Dăncilă va decide când va fi adoptată ordonanţa de urgenţă care va oferi posibilitatea rejudecării tuturor proceselor tranşate definitiv, din 2014, de completuri de 5 judecători constituite nelegal.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: O anumită stare de aşteptare pot avea cei condamnaţi în speranţa că în contestarea în anulare se poate ajunge la altă soluţie, dar în opinia mea trebuie să fie procupaţi şi cei care în complete nelegal constituite au fost achitaţi.

Reprezentanţii opoziţiei susţin că propunerea ministrului este neconstituţională.

Stelian Ion, deputat USR: Am identificat deja trei decizii ale CCR pe care am ţinut să i le menţionez ministrului Justiţiei. A spus că ştie de aceste decizii. Lumea trebuie să ştie următorul lucru: puterea actuală încearcă albirea dosarelor marilor corupţi.

Din 2014, Completurile de 5 judecători au pronunţat decizii definitive în câteva sute de dosare. Printre cele mai cunoscute - Dosarul referendumului, în care Liviu Dragnea a fost condamnat la 2 ani cu suspendare, condamnarea deputatului Cătălin Rădulescu la 1 an de închisoare cu suspendare sau condamnarea foştilor miniştri Codruţ Sereş şi Zsolt Nagy în dosarul privatizărilor strategice.

Iniţiativa ministrului a fost salutată de pe holurile instanţei supreme de cei care au beneficiat deja de reluarea proceselor, după decizia de anul trecut a Curţii Constituţionale. Pentru că nu trecuseră 30 de zile de la motivarea sentinţelor în dosarele lor atunci când a apărut decizia CCR, Rudel Obreja şi Constantin Niţă au primit şansa rejudecării, deşi în vara anului trecut erau condamnaţi definitiv.

Constantin Niţă, fost ministru al Energiei: Foarte corect, foarte corect, pentru că toată lumea trebuie să respecte legea...

Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box: Pe noi toţi ar trebui să ne judece judecători corecţi, oneşti, oameni care să facă dreptate şi care aplică legea aşa cum scrie în carte.

În timp ce Executivul pregăteşte un act normativ care va permite reluarea câtorva sute de dosare, la Curtea supremă sunt încă semne de întrebare în legătură cu judecarea proceselor de mare corupţie începute deja. Magistraţii vor stabili, la finalul lunii, ce completuri judecă dosarele de mare corupţie - cele trase la sorţi anul trecut, aşa cum a stabilit CSM, sau cele formate la începutul acestui an, aşa cum se proceda până acum. Aşa că toate dosarele în care erau stabilite termene au fost amânate. Printre dosarele puse în aşteptare este şi cel în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri