Cea mai veche fabrică de textile din România se apropie de faliment

Data publicării:
textile iasi

Aproape jumătate din angajații celei mai vechi fabrici de textile din România vor fi daţi afară. Două secții ale societății Iașitex, fosta „Țesătura”, vor fi închise, din cauza lipsei comenzilor și a pierderilor înregistrate de fabrică. După o viață în care au lucrat în domeniul confecțiilor, angajații ajunși aproape de vârsta pensionării nu știu cine i-ar mai angaja acum.

Fabrica Țesătura avea, după Revoluție, aproape şapte mii de angajaţi. A fost privatizată în 2003, sub numele de Iașitex, iar acum a ajuns în prag de faliment. Dintre cei 140 de angajați, pe cele trei secții de producție: țesătorie, finisaj și croitorie, 66 vor fi trimiși acasă.

„Plâng când intru, plâng când ies, că te doare. Și ca mine sunt mulți. Vreau să spun că am norocul de a fi pe muchie că ies la pensie anticipata”, spune o angajată cu lacrimi în ochi.

„Nu-mi place că se distruge ce a fost construit cu munca oamenilor”, spune o alta.

„Aici am 23 de ani, mi-am pierdut mult timp, am zis că o să meargă, și totuși s-a lucrat, s-a făcut , s-a câștigat bine”, spune un bărbat.

Prin contractul colectiv de muncă, angajatii disponibilizaţi ar avea dreptul la 4 salarii compensatorii, dar nici acest lucru nu va fi posibil. Societatea a încercat un compromis: să le acorde doar 2,5 salarii medii compensatorii.

„Am primit de la angajator o notificare prin care ne este comunicată intenția de concediere colectivă”, confirmă Cristian Necula, director executiv la AJOFM Iași.

Specialiștii consideră că închiderea fabricii va fi o pierdere pentru toată zona Moldovei.

„Ceea ce știm este că această companie cu o tradiție de peste 100 de ani, recunoscută și apreciată de întreaga industrie de profil, a raportat indicatori financiari buni”, spune Sorin Ghiorghiu, director la Direcția de Promovare și Relația cu membrii în Camera de Comerț Iași.

Deocamdată, conducerea Iașitex nu a luat o hotărâre dacă fabrica va fi relocată sau închisă definitiv.

- Ce se întâmplă acum? Ce veți face în continuare?
- Nu știu, nu știu, spune o angajată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri